ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får du ont i huvudet – och så vet du om smärtan är farlig

Natalie Demirian · 2 Sep 2016
Uppdaterad 9 Maj 2017

Foto: TT


Huvudvärk. Något väldigt besvärligt som drabbar många. Men varför får man egentligen huvudvärk? Metro har frågat Dag Nyholm, specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

De allra flesta har haft ont i huvudet någon gång och vissa drabbas mer och oftare av huvudvärk än andra. Det finns många olika orsaker till varför huvudvärken uppstår.

– Det finns mycket i huvudet som gör ont, men man kan säga att det enda som inte kan göra ont i huvudet är hjärnan. Hjärnan har ingen känsel. Det som gör ont är framför allt muskler och blodkärl, säger Dag Nyholm.

Den vanligaste sortens huvudvärk är spänningshuvudvärk, som beror på spända muskler.

– Det är ofta nackmusklerna och även tuggmuskler som kan göra att man får ont i huvudet.

Om blodkärlen är boven i dramat så handlar det oftast om migrän.

– Man kan säga att det är en vidgning av blodkärlen i skallen som orsakar besvären.

Spänningshuvudvärk och migrän är de absolut vanligaste formerna av huvudvärk.

– Sedan finns det andra specifika huvudvärksvarianter, men de är ovanligare och då är det också andra typer av symptom.

LÄS MER
Amanda har migrän – 25 dagar varje månad

Dag Nyholm säger att man genetiskt kan ha mer eller mindre benägenhet för huvudvärk. Beroende på typen av huvudvärk så går det ibland att behandla huvudvärken själv.

– Vad gäller spänningshuvudvärk skulle jag säga att motion är den bästa behandlingen som finns. Mediciner brukar nästan aldrig hjälpa mot spänningshuvudvärk. Det kan till och med bli värre av värktabletter. Ytterligare en orsak till huvudvärk kan vara att man dagligen använder smärtstillande tabletter.

Det finns dock en medicin som läkaren kan skriva ut för att testa att bota svår spänningshuvudvärk, men oftast skriver läkaren en remiss till en fysioterapeut som kan göra en bedömning vad gäller musklerna. För migrän finns det flera olika mediciner och förebyggande behandlingar.

Det går, dessvärre, inte garantera att man blir helt av med huvudvärken med behandling. Oftast behöver man inte uppsöka vård för huvudvärken eftersom det vanligtvis går över av sig själv, men i vissa fall kan smärtan vara farlig.

– Om man får en akut och plötslig huvudvärk, det vi brukar kalla för åskknallshuvudvärk, så bör man söka vård. Det vill säga om man får en intensiv stark huvudvärk som man aldrig har haft förut. Det kan då vara en form av hjärnblödning som hänt. Man bör också uppsöka vård om det uppkommer andra symptom från nervsystemet i samband med huvudvärken, säger Dag Nyholm.

LÄS MER
Läkare: Så har Google förändrat jobbet
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro