ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får du sömnparalys – och är det farligt?

Aron Andersson · 31 Jan 2017
Uppdaterad 9 Jul 2019

Foto: All over press


Har du någon gång vaknat – men inte kunnat röra dig? Då har du troligtvis drabbats av sömnparalys. Så fungerar fenomenet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är sömnparalys?

Sömnparalys kan enklast beskrivas som en kombination av dröm och vaket tillstånd och innebär, som namnet antyder, att den som drabbas blir paralyserad. Personer som varit med om det upplever att de inte kan röra på sig, trots att de vaknat. Det är, som de flesta säkert förstår, en rätt obehaglig upplevelse.

LÄS MER
Zandrah, 34, vaknar förlamad – ser monster

Vad beror det på?

När du drömmer försöker kroppen utföra allt det som du upplever i drömmen. För att du inte ska skada dig blockeras de utgående signalerna från nervsystemet och du kan helt enkelt inte röra dig. Sömnparalys uppstår när denna blockering antingen slås på för tidigt (vid insomning) eller stängs av för sent (vid uppvakning).

Vem drabbas?

Många drabbas bara en eller två gånger i hela livet, men det finns även personer som är mer benägna att drabbas.

– Det kan vara helt slumpmässigt. Och om du har råkat ut för det några gånger så kan du råka ut för det igen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stockholms universitet.

Det finns studier som kopplar fenomenet till sömnbrist, och andra studier som visat att det är vanligare bland unga och personer med psykisk ohälsa. Men resultaten är inte entydiga, och någon tydlig orsak har inte fastslagits.

LÄS MER
Så sover du bättre på natten – 17 tips

Är det farligt med sömnparalys?

Nej. Däremot kan det vara obehagligt. Men det är helt naturligt, även om det är ovanligt, enligt Torbjörn Åkerstedt.

Går det att motverka?

Egentligen inte. Dessvärre är det så pass ovanligt att det är svårt att studera sömnparalys, enligt Torbjörn Åkerstedt.

– Eftersom det är så sällan förekommande är det svårforskat. Det skulle vara ett jäkla jobb att plocka in folk i ett sömnlabb och investera sömn natt efter natt och vänta på att de ska få en sömnparalys. Därför vet man väldigt lite om hur det ser ut i verkligheten. Det är ytterst sällan det inträffar.

LÄS MER
Så sover du bättre på natten – 17 tips
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro