ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får du stötar – och så undviker du dem

Emma Österberg · 29 Nov 2016
Uppdaterad 23 Mar 2018
Stötar kan vara obehaglige – men ofarliga, enligt experterna Elin Bergeås Kuutmann och Jacob Wikner.

Stötar kan vara obehaglige – men ofarliga, enligt experterna Elin Bergeås Kuutmann och Jacob Wikner. Foto: Thor Balkhed/Teddy Thörnlund/Alamy


Att få stötar är ofarligt men kan vara obehagligt. Men varför uppstår dem? Och går det att undvika? Metro lät två experter svara.

klar

Artikellänk är kopierad

Kanske får du stötar lättare på vintern. Det kan bero på att luften på vintern vanligtvis är torrare, berättar Elin Bergeås Kuutmann, partikelfysiker vid Uppsala universitet.

– Är luften fuktig sker urladdningarna mer kontinuerligt och man känner inte stötarna så ofta. Vid torr luft, som det ofta är på vintern, hinner mycket laddning byggas upp och stötarna kan bli starkare, säger hon.

Det är när två material som gnids mot varandra, exempelvis hår mot en tröja av syntetmaterial, som elektroner från det ena materialet överförs till det andra.

– Då får materialen olika elektrisk laddning och det byggs upp en elektrisk spänning mellan dem. Det här kallas statisk elektricitet. Om man sedan kommer i kontakt med ett ledande material, så som ett dörrhandtag av metall eller en diskbänk, sker en snabb elektrisk urladdning, som känns som en stöt, säger Elin Bergeås Kuutmann.

►LÄS MER: Jenny, 20, fick elstöt av laddaren till sin Iphone – hamnade på sjukhus

Även om det kan kännas obehagligt att få en stöt är det enligt Elin Bergeås helt ofarligt.

– Jag har aldrig hört talas om någon människa som har blivit skadad av stötar från vardaglig statisk elektricitet men det kan göra tillfälligt ont och vara obehagligt, om än ofarligt. Känslig elektronik kan däremot skadas av statisk elektricitet, säger hon.

Inte heller Jacob Wikner, professor inom elektronik vid Linköpings universitet, har hört att det ska vara farligt att få stötar.

– Det är inte skadligt men kan kännas lite obehagligt. Det som kan låta märkligt är att det kan handla om tusentals volt. Men även om spänningen är hög så är strömstyrkan låg och då är det ingen större fara, säger han.

►LÄS MER: Så ska forskarna skapa tapeter som förser ditt hem med ström

Enligt experterna finns det några saker du kan göra för att undvika att statisk elektricitet skapas, så som att tänka på vilket material kläder och skor är gjorda i.

– Det man kan göra är att experimentera med olika material. Kanske är det vinterjackans syntetfoder som ihop med ylletröjan gör att man blir ett litet elektriskt monster om vintern? Bomull och ylle har en benägenhet att bli positivt laddade, medan vissa syntetmaterial samt många plaster och gummi tenderar att bli negativt laddade, säger Elin Bergeås Kuutmann.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro