ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får man ångest när man är bakfull – och så blir du av med den

Linnea Gustafson · 19 Feb 2017
Uppdaterad 22 Sep 2018
Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: TT


Att vakna upp och känna sig ångestfylld efter att ha druckit alkohol är inte ovanligt. Alkoholen du drack kvällen innan påverkar din hjärna så att du kan känna dig extra deppig. Det bästa är att ta sig ut på en promenad - helst med någon du tycker om.

klar

Artikellänk är kopierad

Alkoholen är en molekyl som kan lösa sig i både fett och vatten och på så sätt tränger in i varje cell i kroppen och kan få flera hundra kemiska reaktioner att uppstå. Några av dessa är orsaken till att du kan känna ångest dagen efter. Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning och berättar hur det går till.

Vad är kemisk ångest?

– Ångestupplevelsen involverar både kemiska och psykiska problem och de är svåra att särskilja. Hjärnan påverkas både av substanser, som i det här fallet alkohol, och av dess psykologiska natur. Kemiska system i hjärnan är intimt kopplade till psykiska upplevelser, säger Fred Nyberg.

Vad händer i kroppen? 

En förklaring är att alkoholen påverkar GABA, som är en signalsubstans i det centrala nervsystemet, och sätter GABA-systemet i obalans.

– Signalsystemet är kopplat till ångest och när man dricker alkohol överstimulerar man systemet. Ju mer tryck man lägger på GABA, alltså ju mer alkohol du utsätter kroppen för, desto mer svarar kroppen att den är i ett onaturligt tillstånd som hjärnan vill återställa. Ångesten kan dröja kvar tills det att systemet är återställt.

Hur länge kan ångesten hålla i? 

– Det kan röra sig om flera timmar eller dygn, det beror både på individ och omgivning. Vi är så olika som individer och ångesten har olika dimensioner kan vara mer påtaglig för vissa.

Hur kan man motverka det? 

– Framför allt fysisk aktivitet har lindrande effekt. Man ska röra på sig, ta en promenad till exempel. Det bästa är om man stimulerar det sociala också och umgås med vänner och trevliga människor som får oss att må bra. Det sämsta man kan göra är att ligga still helt ensam i ett rum, säger Fred Nyberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro