ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför får vi inte dåligt samvete när vi köper kläder gjorda av barn

Åsa Larsson · 16 Dec 2014
Uppdaterad 16 Dec 2014

Foto: Audun Braastad/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Hur klarar vi av att köpa kläder, elektronik eller leksaker utan att må dåligt, trots att vi vet att varan kan ha tillverkats under usla förhållanden? Jo, vi lyckas flytta ansvaret ifrån oss på olika sätt, visar en ny avhandling.

David Eriksson vid Textilhögskolan i Borås har undersökt hur vi kan skaffa produkter utan att tänka så mycket på hur de är producerade, trots att vi egentligen känner till att förhållandena kan vara dåliga, enligt ett pressmeddelande från högskolan.

– Jag hade hittat psykologiska teorier om hur man håller ifrån sig ansvar, säger David Eriksson.

Han har forskat på olika försörjningskedjor, med underleverantörer och flöden.

– Här betraktade jag moral som ett flöde, vilket var mycket intressant. Den punkt där flödet ”moral” bryts är där vi slutar att känna ansvar. Till exempel när vi lämnar över ansvaret till en underleverantör.

Bland strategierna för att slippa känna ansvar finns moraliskt rättfärdigande (”barnen som arbetar här skulle ha det ännu värre annars”), förflyttning av ansvaret (”vi har bra avtal och det är underleverantörerna som själva ansvarar för att de följs”) eller förvrängning av konsekvenserna (”vår verksamhet är så liten att den i princip inte spelar någon roll i den stora helheten”), enligt pressmeddelandet.

– Men jag vill också poängtera att företag eller grupper inte har moral, det är det individer som har. Allt hänger alltså på enskilda personer. Och jag vill betona att jag är djupt imponerad av den kunskap och vilja som finns inom de företag jag kommit i kontakt med, säger Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro