ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför firar vi jul i Sverige – och härifrån kommer våra traditioner

TT · 24 Dec 2016
Uppdaterad 24 Dec 2016

Varför firar vi egentligen jul? När inleddes traditionen? Och från vilket land har vi tagit mycket av vår inspiration? I vår tidslinje går vi igenom det svenska julfirandet, från 300-talet och fram till i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

300-talet

Julen börjar firas till minne av Kristi födelse i samband med att kristendomen blir statsreligion i romarriket. Den 25 december fastställs som Jesus födelsedag.

1164

Sverige blir kristet och det tidigare hedniska julfirandet blandas med de kristna traditionerna.

1500-talet

Foto: Anders Wiklund / TT
Foto: Anders Wiklund / TT

Traditionen med julgran startar i Tyskland.

1600-talet

Julklappar börjar delas ut i Sverige. Givaren smyger fram till mottagarens dörr och klappar ljudligt på dörren, slänger in gåvan och springer – därav ordet julklapp.

1600- och 1700-talet

Levande ljus ses nu i julgranen i Tyskland.

1700-talet

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Traditionen att rimma till paketen börjar. Den härstammar från det gamla Rom. 

1741

Den första klädda julgranen ses i Sverige.

1700-talets slut

Julbocken, helgonet sankt Nikolaus följeslagare, får en ny roll som julklappsutdelare. Firandet av sankt Nikolaus försvann 1164 men tas nu alltså åter i bruk.

1800-talets början

Julgranen blir allt vanligare, men till en början bara i borgerliga hem. Pepparkakan, glöggen och den röda färgen börjar förknippas med jul. Tyska julgransprydnader som glaskulor importeras.

1870

Den svenska adventsljusstakens historia börjar i Ersta diakonianstalt i Stockholm där man varje söndag i advent tände sju ljus i en adventsgran (tysk förebild). Första elektriska julgransbelysningen tillverkas i USA.

1880

Foto: AP/Markus Schreiber
Foto: AP/Markus Schreiber

Den rödgula adventsstjärnan i papper börjar tillverkas i Tyskland.

Sent 1800-tal

Den julklappsutdelande tomten slog igenom i Sverige i slutet av 1800- och början på 1900-talet. Hans röda kläder kommer från att helgonen ofta var klädda i rött.

1894

Jenny Nyström ger ut kort med tomtar och svenskarna börjar skicka julkort. Jultomten blir populär och tar över julbockens roll som julklappsutdelare. Jultomtens förebilder är, förutom julbocken, gårdstomten och det givmilda helgonet sankt Nikolaus.

1920-1930

Adventsgranen ersätts av adventsljusstaken med fyra ljus. Svensk tradition som genom Ikea har spridits runt om i världen. Omslagspapper börjar säljas.

1934

Foto: Jurek Holzer/TT
Foto: Jurek Holzer/TT

Den första adventskalendern i papp och den första elektriska adventsljusstaken.

1960

”Kalle Anka och hans vänner” börjar sändas på julafton. Julstjärnan slår igenom som julblomma. 

1961

Den första adventskalendern i tv sänds. Här ses 1967 års julkalender ”Teskedsgumman” med Birgitta Andersson och Carl-Gustav Lindstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro