ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför firar vi Mors dag

Karolina Skoglund · 22 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014

Blommor och teckning från barnen. Det är ungefär vad som finns kvar av firandet på Mors dag sedan högtiden infördes i Sverige 1919. Och kärleken för modern, så klart.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är det Mors dag och då firas mödrarna genom att hemmets flaggstång hissas, barnen hälsar henne med sång på morgonen och en liten högtidlighet hålls vid eftermiddagskaffet. Åtminstone hade det varit så om året var 1919, då Mors dag infördes i Sverige, tolv år efter att det ”uppfunnits” i USA.

– Det var faktiskt väldigt snabbt upplockat att Sverige för att vara på den tiden. Mammorna var väldigt dyrkade. Men det som fanns då och som finns kvar nu är mest blommorna och att barnen gör något för mamman, som att rita en teckning, säger Tora Wall, folklorist på Nordiska museet.

När dagen uppfanns i USA var det av ideella krafter sedan amerikanskan Anna Jarvis förlorat sin mamma och ville hylla henne genom en gudstjänst. När presidenten sedan lyfte hyllningen till Annas moder fick det ett stort genomslag – och spreds till hela världen. Sakta men säkert började handeln haka på och i dag är Mors dag extremt kommersialiserat.

– Ja, handeln fokuserar ju gärna på högtidsdagar. Mors dag har blivit som julafton i den bemärkelsen. Men det är fortfarande inte lika kommersiellt som Fars dag, som i Sverige helt skapades av handeln. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro