ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför fiser vi mer när vi flyger

Emmelie Wallroth · 22 Dec 2014
Uppdaterad 22 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Många har nog lagt märke till känslan av en svällande magen när man befinner sig uppe i luften, speciellt under långflygningar. 

Jacob Rosenberg är professor vid universitetet i Köpenhamn och hans intresse för att studera fenomenet väcktes under en långflygning till Nya Zeeland – då han plötsligt tittade ner på sin mage och såg hur den hade svällt upp under flygningen.

– Sedan dess har jag lagt märkte till hur mycket gaser som bildas under en flygning. Vilket är väldigt mycket, säger han till BBC

markenOch anledningen till att vi känner oss uppsvällda veror på att trycket i planet sjunker och luften måste expandera till mer utrymme. Den sammanlagda liter av gas som vi vanligtvis bildar under ett dygn när vi är på behöver nu större utrymme och därför känns magen uppblåst. 

Enligt BBC är detta ett stort problem för piloter – över 60 procent uppger att de känner en regelbunden känsla av uppblåst mage. JacobRosenbergOch enligt kan det finnas en risk med att man håller sig från att släppa ut gasen. 

– Är du ung och frisk är det inget problem, men för en äldre person kan det påfresta hjärtfunktionen, säger han.

Och detta är någonting som många flygbolag redan vidtagit åtgärder för. I flera flygplan har man installerat kolfilter i luftkonditioneringen. Det är poröst och absorberar lukter och kan stoppa fisarna från att cirkulera vidare i kabinen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro