ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför flyttar unga homosexuella till storstäderna

Leif Oldenburg · 27 Jun 2014
Uppdaterad 27 Jun 2014

Unga homosexuella flyr inte längre från landsorten till storstäderna för att kunna leva öppet. I stället lockas de av samma saker som heterosexuella singlar, visar en ny doktorsavhandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Wimark har doktorerat vid Stockholms universitet och skrivit en avhandling om homosexuellas boende- och migrationsmönster.
Thomas Wimark har doktorerat vid Stockholms universitet och skrivit en avhandling om homosexuellas boende- och migrationsmönster.Foto: Urban Brådhe

– Den äldre generationen homosexuella ville bort från småstäderna. Men det har hänt väldigt mycket. Unga homosexuellas byte av bostadsort handlar inte längre sexuell läggning. I stället är det precis som för heterosexuella allmänna saker som nöjen och arbetsmarknad som lockar, säger Thomas Wimark som doktorerat vid Stockholms universitet på en avhandling om homosexuellas boende- och migrationsmönster.

I sin avhandling har Wimark intervjuat både äldre och yngre homosexuella.

– I dag inleds processen med att komma ut väldigt tidigt. Var man bor rent geografiskt är inte så betydelsefullt. Det finns flera mindre städer som har egna Pride-parader och gayklubbar finns lite överallt i landet.

Olika mötesplatser på internet har dessutom suddat ut de geografiska gränserna.

– Det har blivit lättare att få kontakt och träffa andra homosexuella oavsett var man bor, säger Thomas Wimark.

Även när homosexuella blir äldre och bildar par följer man samma mönster som heterosexuella par.

– Man gör som alla andra. Köper en villa på landet eller flyttar lite utanför stan.

Thomas Wimark, 35, är själv homosexuell och uppvuxen i Eskilstuna.

– På min tid var det mer problematiskt. Jag flyttade till London så fort jag hade gått ut gymnasiet. Det var först där jag kunde komma ut helt.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro