ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför går det så fort att drunkna

Alva Forsberg Fierro · 14 Jul 2016
Uppdaterad 14 Jul 2016
Förra året drunknade 122 personer.

Förra året drunknade 122 personer. Foto: TT/ Svenska livräddningssällskapet/ Montage


I år har drunkningsolyckorna ökat ordentligt. De som drabbats mest är vuxna, badande män. “De överskattar sin förmåga både när de badar och när de är ute och kör med båt, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året drunknade 122 personer, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. Och redan nu ser statistiken mörk ut. Under våren, fram till och med maj månad, har hittills 45 personer omkommit. 

– Vi har haft många isolyckor under början av året, totalt handlar det om 17 stycken. Förra året låg det på fyra, säger Anders Wernesten, som arbetar med vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

►LÄS MER: Ambulanssköterskan: Ingen ville hjälpa – femåringen drunknade

Vanliga orsaker till drunkning under sommaren är att folk ger sig ut på längre simturer på djupt vatten och till slut tappar orken och sjunker. Mest utsatta är vuxna män.

– 8 av 10 som drunknar är män. De överskattar sin förmåga både när de badar och när de är ute och kör med båt. De tror sig dessutom kunna simma utan flytväst, säger Anders Wernesten.

Hur snabbt kan det då gå för en fullt frisk människa att dö i vattnet?

– Ramlar man från en båt så är risken att man skriker till och tömmer all luft och i stället andas in vatten när man hamnar under ytan. Då går det väldigt fort att drunkna, säger Anders Wernesten.

►LÄS MER: Dubbelt så många drunknade barn

När vi blir nerkylda stänger kroppen dessutom av blodtillförseln till armar och ben för att skydda vårt viktigaste organ – hjärnan.

– Även om man vill simma så kan man inte, det blir svårare att hålla sig flytande ju kallare vattnet är. Och allt vatten under 30 grader är kallt vatten för människokroppen.

Om någon hamnat under vattnet gäller det utföra hjärt- och lungräddning så fort som möjligt.

– Det viktiga är att syresätta hjärnan så fort det går. Ska man ut och simma och känner sig osäker på sin fysiska förmåga kan man alltid simma längs utmed stranden för att se hur mycket man orkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro