ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför går polisen inte ut med bild på morddömd rymmare

Filip Joelsson · 13 Jul 2018
Uppdaterad 13 Jul 2018
Christina Hallin vid polisens presstjänst förklarar varför polisen inte valt att gå ut med namn och bild på den morddömde man som rymde under en kisspaus i Laxå.

Christina Hallin vid polisens presstjänst förklarar varför polisen inte valt att gå ut med namn och bild på den morddömde man som rymde under en kisspaus i Laxå. Foto: TT/Polisen


Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde under torsdagen i samband med en kisspaus. Trots att många timmar har gått sedan händelsen har polisen själva inte gått ut med namn och bild på rymmaren. Polisen menar att en publicering kan leda till att han får hjälp att hålla sig undan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristofers Kastellanoss är dömd till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord. Under en fångtransport bad han att få kissa, och han lyckades då rymma i Laxåtrakten.

Men trots att det gått många timmar sedan rymningen, har polisen själva inte gått ut till allmänheten med hans namn och bild. Istället har man valt att ge ett signalement enligt: ”mannen var vid rymningen iklädd Kriminalvårdens kläder, en grå t-shirt och avklippta byxor. Mannen var barfota. Han är 177 cm lång och har mörkt lockigt hår. Vid försvinnandet hade han handbojor på sig”.

Många av Metros läsare har ifrågasatt beslutet, eftersom det trots allt handlar om en dömd mördare.

”Risk att han får hjälp av umgängeskrets”

Nu svarar polisen på kritiken.

– För det första har vi gjort bedömningen att han skulle finnas kvar i närområdet och att självmarkerande signalement, det vill säga att han är barfota och bär handfängsel, skulle räcka vid en iakttagelse. Det är inte många som går klädda så i skogen, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen. Hon fortsätter:

– Och sen handlar det om att en spridning av bild och namn kan innebära en risk i och med att det kan få folk i hans umgängeskrets att komma och hjälpa honom att fly från platsen.

Kastellanoss har överklagat tingsrättens dom, och därmed har domen fortfarande inte vunnit laga kraft. Christina Hallin menar att överklagandet har vägts in i sammanhanget.

– Det finns regler för hur vi lämnar ut foton och namn på personer som fortfarande inte fått sitt straff, säger Christina Hallin.

Polisen har lämnat ut bild och namn tidigare

Det är dock inte helt ovanligt att polisen går ut med just bild och namn då det handlar om efterlysta personer.

Så sent som i november gick polisen ut med namn och bild på 27-årige Alexander Camara, i samband med att han flydde under en sjukhusvistelse, vilket Metrorapporterat om tidigare.

”Det är mycket viktigt att polisen får information om var Camara befinner sig för komma vidare i förundersökningen”, skrev polisen på sin hemsida.

Alexander Camara var vid tidpunkten bara anhållen, misstänkt för människorov och försök till grov utpressning.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro