ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar

EMMELIE WALLROTH/JOHAN WIKÉN · 16 Sep 2015
Uppdaterad 16 Sep 2015

Foto: TT


Sverigedemokraterna har gått framåt i flera opinionsundersökningar den senaste tiden. Högst siffror får de i mätningar gjorda med onlinepaneler. Varför är det så?

klar

Artikellänk är kopierad

I Yougovs senaste undersökning får SD 27,3 procent. Det är 6,5 procentenheter högre än de fick i Novus mätning häromdagen. Novus baserar sina siffror på telefonintervjuer medan Yougov använder sig av en onlinepanel. Stina Morian är politisk expert.

Varför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar?

– Jag tror att det finns en skameffekt på telefon. Enligt undersökningar är det tydligt att sverigedemokrater i högre utsträckning skäms för att prata om sina åsikter än andra sympatisörer, säger Stina Morian.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det finns en stor misstro mot det mesta som är etablerat i Sverige bland Sverigedemokraternas sympatisörer, det kan vara så att de inte ställer upp i de här etablerade telefonundersökningarna i lika stor utsträckning, säger han.

LÄS MER: Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria

I Yougovs förra mätning fick SD 25,2 procent – vilket innebar att de då för första gången någonsin blev Sveriges största parti i en mätning. Lars Gylling är kommunikationschef på Yougov.

Kan SD-anhängare ha triggats av att anmäla sig till er panel för att de ser att resultatet blir bäst där?

– Efter förra mätningen såg vi en stor ökning i intresset för vår hemsida och panel de första tre-fyra dagarna efter publicering. Vi kommer att analysera detta mer under närmaste tiden, så det är för tidigt att säga om det specifikt var SD-anhängare, anhängare av andra partier eller bara vanliga svenskar som anmälde sig till panelen. Det har dock ingen praktisk betydelse för varken denna eller framtida opinionsmätningar.

Hur hanterar ni det i så fall?

– Vi är ganska vana vid att hantera nya panelmedlemmar, då vi byter ut omkring 15 000 personer i vår 60 000 personer stora svenska panel varje år. När vi upplever ett ovanligt stort antal nya medlemmar via webbsidan håller vi full koll på dem. Samtidigt har alla nya medlemmar en karantän från politiska mätningar i en viss tid oavsett hur de är rekryterade, säger Lars Gylling.

►LÄS MER: Yougov: Flyktingfrågan viktigast bland svenskar – SD största parti

klar

Artikellänk är kopierad

EMMELIE WALLROTH/JOHAN WIKÉN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro