ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför går tiden “snabbare när du blir äldre

Alva Forsberg Fierro · 12 Apr 2016
Uppdaterad 12 Apr 2016
Våra upplevelser av tiden förändras med åldern, menar Lars Olson, professor i Neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Våra upplevelser av tiden förändras med åldern, menar Lars Olson, professor i Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Foto: Alarmy/ Montage


Tillhör du dem som klagar på hur fort tiden går? Lars Olson, professor i Neurovetenskap, ger sin förklaring på varför hjärnan kan spela dig ett spratt.

klar

Artikellänk är kopierad

Ju äldre man blir desto fortare går åren menar många – även om vi vet att ett år aldrig är kortare än 365 dagar. Vad är det då som skapar upplevelsen av att livet springer oss förbi i en sådan rasande takt? Metro har kontaktat Lars Olson, professor i Neurovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm för att få klarhet i fenomenet.

– En förklaring kan vara att vi varje nytt år adderar en allt mindre procent tid till vårt liv, och att varje nytt år därmed tillför allt mindre upplevelser och minnen i relation till det vi redan har upplevt.

Kan man då få tiden att gå lite ”långsammare” genom att fylla sitt liv med nya upplevelser?

– Det låter rimligt att se till att de år som kommer är så upplevelsefyllda som möjligt. En annan grej är att vi som är äldre har svårare att bilda varaktiga minnen, medan våra minnen från barn- och ungdomsåren sitter som berg. Detta upplevs som att mindre har hänt på senare år, eftersom vi inte kommer ihåg allt, och det blir ytterligare en anledning till att uppleva att tiden går fortare.

►LÄS MER: Minnesmästaren: Så kan du träna upp ditt minne

Under de första uppväxtåren händer väldigt mycket i våra liv, men sedan när vi vuxit upp, kan många få en känsla av att inte särskilt mycket nytt händer. Detta kan också bidra till att vi upplever att tiden går fortare.

– Jag tänker på tidsmarkören barn, som man kanske träffar när de är små och sedan först många år senare. Själv har man varit vuxen hela tiden och kanske inte förändrats särskilt mycket, medan barnen har vuxit upp, då upplever man att tiden har gått fortare än vad det faktiskt gjort, säger Lars Olson. 

►LÄS MER: Det här händer i hjärnan när du är med i en budgivning

Lars Olson.
Lars Olson.
klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro