ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför går tiotusentals barn baklänges i dag

Metro · 9 Maj 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016
Marie Nordén, NTF, Berit Johansson, STR, och Sofia Bergfors, Volvia Försäkringar.

Marie Nordén, NTF, Berit Johansson, STR, och Sofia Bergfors, Volvia Försäkringar. Foto: Pressbild/TT


Tusentals små barn riskerar allvarliga skador i trafiken på grund av okunskap hos föräldrar. Det är hög tid att barnsäkerhet i bil prioriteras på en nationell nivå så att alla föräldrar får veta hur barn åker säkrast, skriver debattörerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det föds årligen över 110 000 barn i Sverige, alltså blir över 200 000 vuxna föräldrar årligen. En allmän föreställning är att de får reda på allt de behöver veta om barnets omvårdnad, utveckling och säkerhet via sin barnavårdscentral, BVC.

Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Beroende på i vilket landsting man bor prioriteras barnsäkerhet i bil olika. Alla föräldrar får alltså inte den information som kan visa sig vara livsviktig om olyckan är framme. Något som en nationell plan för BVC skulle kunna förhindra.

►LÄS MER: Läkaren: Så ska du agera om ditt barn svalt något konstigt

Försäkringsbolaget Volvia undersöker årligen svenska föräldrars inställning till och kunskap kring regler för barnsäkerhet i bil. Årets undersökning visar att cirka 40 000 barn i åldern 0–4 år färdas mycket farligt i bil. Anledningen? De sitter framåtvända.

Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt då ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacke och muskler orkar hålla emot. Vid en häftig inbromsning eller krock, även i låga hastigheter fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt till något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt i bilens riktning och bromsas upp endast av nacken. Små barn riskerar att bryta nacken.

Tre av tio föräldrar upplever den befintliga informationen om barnsäkerhet i bil som otillräcklig och elva procent av de som säger sig känna till rekommendationerna låter ändå sina barn sitta felvända. Hela 77 procent av tillfrågade föräldrar tycker att BVC borde informera om barnsäkerhet i bil.

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF vittnar om en stor kunskapstörst. När NTF besöker BVC runt om i landet för att lära föräldrar montera och välja bilbarnstolar är träffarna alltid fullbokade. Det finns en vilja att lära och många är i stort behov av stöd men BVC har inte de resurser som krävs för att tillgodose kunskapsbehovet.

Som reglerna i körkortsutbildningen ser ut i dag så får inte eleverna pröva på att installera en bilbarnstol. Dessutom chansar alltför många körkortstagare sig fram och värdesätter inte kunskap eller utbildning. Ett sätt att påverka i rätt riktning är därför att inkludera information om barns säkerhet i bil i någon av riskutbildningarna.

LÄS MER: Så gör du för att rädda livet på någon som trillat ned på spåret

Vi anser att alla föräldrar, oavsett var i landet man bor, har rätt till vad som vid en olycka kan vara livsavgörande information. Därför bör staten ta ett större ansvar och skjuta till villkorade medel för att säkerställa att BVC kan förmedla nödvändig kunskap om barns säkerhet i bil till nyblivna föräldrar.

För att manifestera vikten av barnens säkerhet deltar idag fler än 53 000 förskolebarn över hela landet i Volvias Baklängesmarsch – för sin rätt att alltid sitta säkert i bilen.

Berit Johansson, Förbundsordförande STR 

Marie Nordén, Generalsekreterare NTF

Sofia Bergfors, Marknadschef Volvia Försäkringar 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro