ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför gör mobilen dig till en känslokall idiot

Anders Molin · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012

Foto: Anders Wiklund / Scanpix


Mobilpratet uppfyller behovet av tillhörighet och gör oss därmed mindre benägna att hjälpa andra människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mobiltelefonerna har gjort det möjlig att vara ständigt uppkopplad och i tät kontakt med nära och kära. Men nu visar forskning att det flitiga användandet går ut över vår sociala medvetenhet. I själva verket blir vi mer själviska av att använda mobiltelefoner, skriver Time Healthland.

Forskarna vid Marylands Universitet i USA fann att efter en kort stunds användande av mobilen blev försökspersonerna mindre prosociala i sitt beteende –  handlingar som ämnar till att hjälpa andra människor – jämfört med kontrollgruppen.

Till exempel tackade försökspersonerna i högre utsträckning nej till volontäruppdrag och var mindre flitiga med ett avsluta ett ord-pussel som kunde generera pengar till välgörenhet.  

Det räckte med att försökspersonerna ombads att tänka på sin mobiltelefon, så sjönk det prosociala beteendet.

Människor har ett grundläggande behov av att få kontakt med andra, men när detta behov tillgodoses genom mobiltelefonen minskar det vår benägenhet att känna empati med andra människor, menar forskarna.

– Mobilen väcker direkt känslor av samhörighet med andra, och uppfyller därmed det grundläggande mänskliga behovet att tillhörighet, säger rapportförfattaren och marknadsföringsprofessorn Rosellina Ferraro i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro