ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför gör VR dig illamående – och därför drabbas kvinnor värst

Aron Andersson · 10 Dec 2016
Uppdaterad 10 Dec 2016
VR-spelen gör många användare illamående – en studie visar att kvinnor drabbas värre än män.

VR-spelen gör många användare illamående – en studie visar att kvinnor drabbas värre än män. Foto: All over press / Montage


En ny studie visar att kvinnor i större utsträckning än män blir illamående av VR. Men att råda bot på problemet kan vara svårt.

klar

Artikellänk är kopierad

VR-glasögonen är årets julklapp – men gör många illamående. En studie från University of Minnesota visar att kvinnor blir mer illamående än män, skriver New Scientist. Men resultatet är inte helt överraskande.

– Så är det, samma sak gäller för åksjuka. Det finns en gammal tumregel som stämmer hyfsat, om att åksjuka är tre gånger så vanligt för kvinnor som för män, säger Rickard Persson, fordonsdynamiker som tidigare forskat om åksjuka på KTH.

LÄS MER: Första intryck – Playstation VR

I den amerikanska studien fick 36 personer, varav hälften kvinnor och hälften män, testa två VR-spel på Oculus Rift. Det var framförallt ett av spelen, där spelaren promenerar runt i ett spökhus, som framkallade illamående hos deltagarna. Men när bara 6 av 18 män drabbades var det hela 14 av de 18 kvinnorna som mådde illa.

Thomas Stoffegren, som ledde studien, tror att skillnaden delvis kan förklaras av att kvinnor svajar mer när de står still, och att det gör dem mer utsatta för åksjuka. Deltagarna fick stå på en platta som mätte deras rörelser. De deltagare som stod svajigare, var också de som upplevde mer åksjuka.

Just denna teori håller dock inte alla med om. Traditionellt framkallas åksjuka av att balanssinnet krockar med vad ögonen uppfattar.

– Det blir en konflikt som gör att balanssinnet och ögonen inte kommer överens. Det är samma konflikt som när du åker med korglutade tåg. Du sitter inne i vagnen och ser dig omkring och tycker inte att så mycket händer, men i själva verket lutar korgen väldigt mycket, säger Rickard Persson.

LÄS MER: Så bra är spelen till Playstation VR

Inom VR-branschen finns en förhoppning om att bättre grafik, och bättre teknik, kommer att göra att illamåendet blir mindre. Men det skulle kunna få motsatt effekt.

– Jag tror till och med det skulle kunna gå åt fel håll. Om du i stället tänker dig ett spel som är jättedåligt gjort, så fattar hjärnan direkt att det bara är en leksak. Men om det går åt andra hållet så litar ögonen mer och mer på det de ser.

För vanlig åksjuka visar forskningen dock att det går att vänja sig, och därigenom bli av med sin åksjuka genom att utsätta sig för det. Om det på samma sätt går att vänja sig vid illamåendet som framkallas av VR återstår att se.

LÄS MER: Analys: VR-tekniken är fantastisk – men har en lång bit kvar

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro