ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför har Kina fått upp ögonen för Sverige

Tobias Andersson Åkerblom · 24 Apr 2012
Uppdaterad 24 Apr 2012

Kina älskar Sverige – de senaste åren har tre av landets högsta ledare besökt Sverige. I går anlände premiärminister Wen Jiabao till Göteborg med en svans av kinesiska journalister. Men bakom formella besök på Ostindiefararen pågår ett massivt affärsflirtande.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinas premiärminister Wen Jiabao besökte i går skeppet Götheborg och mottogs av en salut med åtta kanonskott.  De senaste åren har även nuvarande presidenten Hu Jintao och vicepresidenten Xi Jinping besökt Göteborg. I premiärministerns ledband följer också en lång svans kinesiska journalister, ett tecken på att intresset är stort för besöket även i hemlandet.

– Volvo är det som den kinesiska publiken är mest intresserade av under besöket, säger Liu Zhonghua, Norden-korrespondent för partiorganet People’s Daily. Genom att se hur det går för kan de se var det finns kulturella konflikter som behöver överbryggas inför framtida investeringar. Att Volvo är det enda officella företagsbesöket tycker de själva är naturligt.

– Det har ju koppling till våra ambitiösa expansionsplaner för Kina och naturligtvis också att vi är det enda västerländska internationella bilföretag som ägs av ett kinesiskt företag, säger Per-Åke Fröberg, talesperson för Volvo Cars.

Men Volvo är inte det enda som lockar för den kinesiska delegationen. Kina vill röra sig bort från billig massproduktion mot mer avancerade varor och för det behövs teknik och kompetens, vilket det finns gott om i svenska industrier. Kinesiska Youngmans långa strävan efter SAAB är ett exempel på samma intresse. Enligt en insatt källa kommer premiärministerns ekipage att göra flera inofficiella besök hos företag som investerat och etablerat sig i Sverige.

– Samtliga våra stora klientbolag har inplanerat besök, så det verkar som att de siktar in sig på kinesiska investerare i Sverige, säger Carl-Fredrik Hedenström, en av de advokater som hjälpt flest kinesiska företag att etablera sig här.

Bland hans klienter finns finns Huawei och ZTE, de kinesiska mobiltillverkarna som etablerade sig i Sverige i samband med att IT-bubblan brast och ingenjörer från Nokia och Ericsson snabbt behövde någonstans att ta vägen. Kinesiska regeringen är precis som med Volvo intresserad av att veta hur det har gått för dem och hur andra kan följa i deras fotspår. I sommar öppnar även statliga Bank of China sitt första kontor i Norden i Stockholm. Det kommer att ytterliggare underlätta för kinesiska investeringar att hitta hit. Efter besöket på båten höll landshövdingen i går kväll middag för delegationen tillsammans med företagstoppar från bland annat Astra Zeneca, SKF och Stena. Förhoppningen är att när de lämnar Göteborg är de en affärsmöjlighet rikare.

– Kina har ju sagt på nationell nivå att sverige är ett intressant land för kinesiska direktinvesteringar. Naturligtvis underlättar sådana här besök sådana satsningar och ömsesidiga kontakter, säger Lars Bäckström, landshövding för Västra Götaland.

Kinas väg till att bli rumsrent

När Göran Persson hyllade stabiliteten i Kina 1996 ledde det till att han kallades diktaturkramare hemma i Sverige. 

Men trots att landets politiska situation inte har förändrats har Kina blivit mer rumsrent under 2000-talet. 

Landets makt i omvärlden har växt snabbt under den tiden, och landet har blivit en av världens främsta investerare.

Det är under Wen Jiabaos tid som premiärminister som en en stor del av denna förändring skett. Han kommer att avgå senare i år tillsammans med många i partiets toppskikt.

 Just nu rasar en maktkamp bakom kulisserna och Wen anses tillhöra den mer liberala falangen, med stöd för friare handel, media och domstolar. Tidigare i år avsattes Bo Xilai, den djupröde ledaren för provinsen Chongqing, och många menar att Wen låg bakom det.

– Han representerade en slags nyamosistisk linje i kinesisk politik. Det är onekligen en annan linje än Wen Jiabao. Med nymaoism menar man större skepsis till att avveckla stora statliga företag, mot väldigt omfattande handel, och att utländskt kapital fick för stor roll i Kina.

Wen hoppas nu kunna skapa ett politiskt arv för historien, enligt bedömare. Om det innebär några politiska reformer återstår att se.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro