ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför har Pluto ett stort "hjärta"

Hugo Ewald · 19 Sep 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016
"Förmodligen utvidgas det och dras tillbaka över tid, som ett pumpande hjärta."    

"Förmodligen utvidgas det och dras tillbaka över tid, som ett pumpande hjärta."     Foto: NASA/JHUAPL/SwRI/TT


När Nasas rymdson New horizons passerade Pluto 2015 togs högupplösta bilder som visade dvärgplanetens stora "hjärta". Nu kan en ny studie publicerad i journalen Nature förklara var hjärtat egentligen kommer från.

klar

Artikellänk är kopierad

Över 9 år efter att den först lyfts lyckades Nasas rymdsond New horizons passera dvärgplaneten Pluto i juli 2015. Resultatet blev bland annat en serie högupplösta bilder som visade Pluto som vi aldrig sett dvärgplaneten förut. Mest anmärkningsvärt var det ”hjärta” som syntes på planeten.

► LÄS MER: Pluto fortsätter överraska: Lättar på sina hemligheterForskare har förstått att Plutos ”hjärta” består av stora glaciärer gjorda av kväveis, kolmonoxid och metan. Men först nu, ett år efter bilderna först togs, tror sig forskare kunna förklara varför det där ”hjärtat” finns från första början. Detta enligt en ny studie som publicerades i Nature under måndagen.

Forskarna vid Laboratoire de Meteorologie Dynamique använde sig av data som New horizon samlat för att simulera 50 000 år av Plutos historia. Studien visar på att Pluto inte har en stor reservoar av kväveis under ytan som man tidigare trott. Istället är så fallet att kväve, kolmonoxid och metan samlas där altituden är som lägst eftersom Plutos atmosfär där är som starkast.

Man kan i grunden alltså säga att kväven på Pluto ansamlas och kondenseras till is i Plutos stora dalar, vilket i det här fallet skapat en permanent isreservoar i formen av ett hjärta.

– Hjärtglaciären är en riktigt stor glaciär som inte påverkas av säsongsförändringar. Förmodligen skapades den samtidigt som dalen skapades, och kommer att förbli där i framtiden. Men förmodligen utvidgas den och dras tillbaka över tid, som ett pumpande hjärta, säger studiens medförfattare Tanguy Bertrand till Gizmodo.

Forskarnas modell sträcker sig tillbaka över tusentals år, men kan förhoppningsvis också användas för att förutsäga hur Pluto kommer att förändras över tid. Forskarna kommer nu att observera Pluto under de kommande decennierna för att se om modellen stämmer eller om den behöver modifieras.

► LÄS MER: Så här bra har du aldrig sett Pluto förut

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro