ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Därför har Sverige sämst kärnkraft i EU"

Ola Jacobsen · 18 Jan 2011
Uppdaterad 11 Feb 2011
Janne Wallenius. Ålder: 42 år. Bor: Lägenhet i Märsta. Familj: En dotter. Gör: Professor i reaktor-fysik vid KTH. Hobby: Jag reser mycket och lagar mat, gärna rödbetssoppa. Aktuell: Leder forskningsprojektet Genius, om fjärde generationens reaktorer.

Janne Wallenius. Ålder: 42 år. Bor: Lägenhet i Märsta. Familj: En dotter. Gör: Professor i reaktor-fysik vid KTH. Hobby: Jag reser mycket och lagar mat, gärna rödbetssoppa. Aktuell: Leder forskningsprojektet Genius, om fjärde generationens reaktorer. Foto: Lina Bertling


klar

Artikellänk är kopierad

Nu har forskningsprojektet Genius anställt tio doktorander för att möjliggöra framtidens svenska kärnkraftverk. Men ingen forskar på drift och underhåll på dagens reaktorer. Janne Wallenius, som är chef för Genius, förklarar varför.

Finns det någon i Sverige som forskar på drift och underhåll på de befintliga reaktorerna? Så att de kunde producera el lite oftare?– Ingen av mina kollegor forskar på drift och underhåll i dag. Det kan vara ett tecken på att det är ett eftersatt område.

Varför?– Vi har sett det som industrins eget bord. Men inom andra branscher finns det universitetsforskning kring underhåll. Så vi kanske ska fundera på att om vi ska göra det. I höst startar vi för första gången en kurs i drift och underhåll för kärnkraftverk på KTH i höst. Den ges under tredje året för högskoleingenjörer. Det är en del av ett utbildningsprogram som vi har. Tanken är att de ska ha mer kunskap om underhåll när det kommer till ett kraftverk. I dag sköts det via internutbildning som kärnkraftsindustrin själva arrangerar.

Varför tror du att de svenska kärnkraftverken inte fungerar så bra i dag?– Kärnkraftsindustrin förväntade sig inte att driva dem längre än till 2010.

De finska kärnkraftverken har världens högsta tillgänglighet, alltså tid som de producerar el. Varför lyckas de där Sverige misslyckas?– I Finland har man haft strategin att alltid ha kärnkraftsverken i skick för att köra i 40 år till. Det har man inte i Sverige.

Vad är smartast?– Den finska strategin fungerar på det sättet att de har hög tillgänglighet. Alltså tid som de producerar el. I Finland äger den elkonsumerande industrin de två stora kraftverken. Det kan vara en intressant modell att prova i Sverige. Å andra sidan har kärnkraftverken i USA kommit upp i samma höga tillgänglighet som i Finland trots att de har ännu ett mer komplicerat ägarsystem än i Sverige.

Hur många nya kärnkrafts­doktorander har du anställt?– Jag har redan anställt två doktorander. På hela anslaget från Vetenskapsrådet, inom projektet Genius på KTH, Uppsala universitet och Chalmers, har det anställts tio doktorander.

Vad ska ni göra?– Utveckla tekniken för fjärde generationens reaktorer, i synnerhet för blykylda reaktorer. Det är reaktorer som kan återanvända högaktivt kärnavfall och göra nytt bränsle av det. Forskningen handlar om material som står emot de större påfrestningarna.

När skulle Sverige kunna ha en fjärde generations reaktor i drift?– Fick vi de pengar vi behöver skulle vi kunna ha det om tio år.

Hur mycket pengar behöver du för det?– En miljard för att bygga en testreaktor för att visa att tekniken fungerar. Om man ska bygga en i industriell skala för att producera el handlar det om tio miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro