ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför har vi nämndemän – och så blir du en

Johan Wikén · 10 Feb 2017
Uppdaterad 10 Feb 2017
95 procent av de som valdes till nämndemän 2015 var medlemmar i ett politiskt parti.

95 procent av de som valdes till nämndemän 2015 var medlemmar i ett politiskt parti. Foto: Montage/TT


De är kritiserade och inblandade i skandaler med jämna mellanrum. Vad är egentligen en nämndeman?

klar

Artikellänk är kopierad

Nämndemannen kommenterade rättegången på Twitter och hade en omslagsbild på Facebook som föreställde Adolf Hitler. Han ansågs därför ha varit jävig när en kinesisk affärsman dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord – och rättegången fick tas om.

Ett exempel från förra året när en nämndeman hamnade i hetluften. Något som händer med jämna mellanrum.

Frågan om nämndemän är omdiskuterad. Kritiker menar att det är fel att ha politiskt tillsatta lekmän som dömer i juridiska frågor – medan förespråkarna anser att det tillför ett medborgarperspektiv i domstolarna.

Vad gör en nämndeman?

Nämndemän förekommer i de allmänna domstolarna och i förvaltningsdomstolarna. De är inte utbildade jurister – men är en del av rättssystemet. Som nämndeman har du samma ansvar för avgörandet som juristdomaren och du är självklart skyldig att följa lagen. Trots att du utses av politiska partier får du inte låta dig påverkas av politiska åsikter. Innan tjänstgöring måste nämndemannen avlägga domareden.

Så blir du nämndeman?

Det är kommun- och landstingsfullmäktige som utser nämndemän efter nominering av de politiska partierna. De väljs för en period om fyra år, nästa val sker 2019.För att bli nämndeman ska du vara lekman, det vill säga inte ha juridisk utbildning. Du får inte heller vara åklagare, polis, advokat eller ha annat yrke där du för andras talan inför rätten.Eftersom det är de politiska partierna som nominerar så måste du ta kontakt med ett parti där du bor och säga att du är intresserad. Men det är inget krav att vara medlem i ett parti – även om de flesta nämndemän är det. Här finns mer information om hur du blir nämndeman.

Kan en nämndeman få sparken?

Ja, om en nämndeman anses skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet kan denne stängas av. Om domstolen anser att nämndemannen är olämplig för uppdraget kan de besluta om att avsluta tjänstgöringen.

Statistik om nämndemännen (från mars 2016)

95 procent av de som valdes till nämndemän 2015 var medlemmar i ett politiskt parti.

Medelåldern bland nämndemännen är 57,2 år. Ett problem enligt Sveriges domstolar eftersom det är betydligt äldre än genomsnittet av befolkningen.

51 procent är kvinnor, 49 procent är män.

Ungefär 5 200 nämndemän är knutna till tingsrätterna. Drygt 600 till hovrätterna. Och cirka 2 500 till förvaltningsdomstolarna.

pil
Andra gånger nämndemän varit i blåsväder

En nämndeman i Stockholm avslöjades förra året med att patrullera med Soldiers of Odin. Ett medborgargarde som vill ta lagen i egna händer. Anmärkningsvärt, tyckte tingsrättschefen.

Nämndemannen skickade beundrarmejl till en utredare i samband med rättegången av ett stort ekobrottsmål i Göteborg förra året. Rättegången riskerades att få tas om.

En stor narkotikarättegång på Gotland fick tas om 2012. Anledningen var att det visade sig att en nämndeman också satt som ordförande i polisstyrelsen. Och därmed jävig.

Den massiva, och rekorddyra, gängrättegången i Södertälje för några år sedan fick tas om efter jäv. En nämndeman var nämligen även ledamot i polisnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro