ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför har vi salt och citron till tequilan – och därför är det fel

Hugo Ewald/Malin Hansson · 9 Sep 2016
Uppdaterad 10 Sep 2016
Josephine Sondlo dricker helst sin tequila ren.

Josephine Sondlo dricker helst sin tequila ren. Foto: Pressbild/Metro


Hur var det nu. Först salt eller först citron? Eller kanske inget av det. För egentligen är det inte alls så man ska” dricka det mexikanska brännvinet. Tequila-experten Josephine Sondlo bjuder på lite tequila-koll.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som någon gång besökt en bar har förmodligen sett en vängrupp fira till det med tequila, alltid ackompanjerade av salt och citron. I mer sällsynta fall kan spriten istället serveras med apelsin och kanel. Men den som vill dricka tequila på mexikanskt sätt kan gott skippa tillbehören.► LÄS MER: 6 sommardrinkar att briljera med i sommar

– Folk har generellt en förkärlek till dryckesritualer. Att dricka tequila med salt och citron är ett pr-trick för att få folk att dricka mer tequila. Tequila är Mexicos nationalsprit och på borden i Mexico finns det alltid salt och lime för att man har det till maten. Sen så är det så att salt och citron passar väldigt bra med tequila, säger Josephine Sondlo, barchef på Clarions Eatery Social som tillsammans med Madeleine Rapp skrivit boken "Tequila & mezcal: mexikanskt brännvin.

Tequila är i grunden en spritsort som görs på växten blå Agave och är ursprungsmärkt. Tequila får endast tillverkas i den mexikanska delstaten Kalisco och i vissa delar av delstaten Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas. Tequila är en sorts Mezcal, som är samlingsnamnet för alla spritdrycker gjorda på växter i agavesläktet.

– I Mexiko dricker man tequila mycket i drinkar, men också som det är. Vi svenskar har ju en fantastisk tendens att hälla i oss sprit, men i Mexico dricker du det ofta till maten, säger Josephine Sondlo.

Tequila kan ha olika färger. Ibland är den genomskinlig och ibland är den mörkare. Det har med tequilans lagringsgrad att göra. Väldigt vällagrad tequila är dock ganska ovanligt, enligt Josephine Sondlo gör sig inte drycken så bra på fat.► LÄS MER: De shottar mest i världen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald/Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro