ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför hör du mer om dådet i Berlin än andra liknande händelser i världen

Carl-Fredrik Eriksson · 20 Dec 2016
Uppdaterad 20 Dec 2016
Marina Ghersetti, mediaforskare på JMG i Göteborg, förklarar varför medias bevakning av händelsen i Berlin är större och mer omfattande än andra liknande händelser i resten av världen.

Marina Ghersetti, mediaforskare på JMG i Göteborg, förklarar varför medias bevakning av händelsen i Berlin är större och mer omfattande än andra liknande händelser i resten av världen. Foto: TT/AP


12 personer har dött efter att en lastbil kört rakt in i en julmarknad i Berlin. Medier i Sverige har rapporterat flitigt om den misstänkta terrorattacken, samtidigt som andra tidigare attacker längre bort i världen fått mindre uppmärksamhet. Mediaforskaren Marina Ghersetti förklarar varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Julmarknaden i Berlin förvandlades till en mardröm när en lastbil körde rakt in i trängseln och 12 personer miste livet och ytterligare 48 personer skadades. Polisen misstänker att det rör sig om en terrorattack och medier i både Sverige och andra delar av världen rapporterar flitigt om händelsen.

Händelsen i Berlin inträffade bara några timmar efter att en ambassadör skjutits till döds i den turkiska huvudstaden Ankara. Samtidigt har det skett andra attacker runt om i världen tidigare i år.I Pakistan dog 61 personer efter en terrorattack, som IS tog på sig, mot en polisskola. I Syrien dödade en självmordsbombare 33 personer och skadade över 100 personer när IS slog till mot ett bröllop. Samma terrororganisation dödade 40 personer när en bilbomb utlöstes under en polisofficerares bröllop den 18 november.

Samma teori förklarar omfattningen i mediebevakningen som följde terrorattackerna i Köpenhamn 2015, Paris 2015 och Bryssel 2016. I nyhetsvärdering tas även en annan faktor med i beräkningen, nämligen hur sensationell en händelse är.– På sätt och vis är händelsen i Berlin mer sensationell än ambassadören som blev skjuten i Ankara bara några timmar tidigare. Det är fler människor som drabbas, det är oskyldiga människor såtillvida att de inte har något med politik att göra, medan en ambassadör tillhör ett slags etablissemang och stadselit, säger Marina Ghersetti.

Att det rapporteras mer om attacker i västvärlden än andra delar av världen har varit uppe för debatt tidigare. Efter terrorattackerna i Bryssel var många upprörda över att det skrevs mer om det än andra liknande dåd.– Man kan naturligtvis säga att det finns en orättvisa i den här obalansen, men samtidigt så följer det en logik som säger att det människor berörs av mest är det som får mest uppmärksamhet.Är det problematiskt?– Det är en svår fråga. Du skulle säkert kunna hitta de som säger att det är problematiskt därför att det blir en obalans i den bild man får av världen, men samtidigt så är det omöjligt för medier att rapportera om allt som händer och ge allting lika mycket uppmärksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Fredrik Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro