ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan det löna sig att plugga på sommaren

Jenny Sköld · 23 Feb 2015
Uppdaterad 23 Feb 2015

Fördelarna med att plugga på sommaren är många. Du slipper söka sommarjobb och kan förkorta vägen till examen. Men kurserna har blivit färre med åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Joanna Blossner har läst två sommarkurser i ekonomisk historia. Tack vare det kunde hon skriva sin uppsats, om FN:s vapenhandelsavtal och kluster bombskonventionen en termin tidigare än beräknat.
Joanna Blossner har läst två sommarkurser i ekonomisk historia. Tack vare det kunde hon skriva sin uppsats, om FN:s vapenhandelsavtal och kluster bombskonventionen en termin tidigare än beräknat.Foto: Henry Lundholm

I dag öppnar webbantagningen till 390 sommarkurser på svenska högskolor och universitet. Det är 10 procent färre kurser än förra året och en halvering av antalet kurser sedan fyra, fem år tillbaka, enligt en rapport från politiskt obundna fackorganisationen Saco studentråd. Samtidigt har söktrycket ökat. 

Det är något som oroar den partipolitiskt obundna fackorganisationen Saco studentråd. I en rundring­ning som de gjort var samt­liga partier positiva till ett ökat utbud av sommarkurser. Ändå fortsätter de att minska. 

– I regeringens budgetproposition anges en tydlig vilja att stärka utbudet av relevanta sommarkurser, men öronmärkta pengar saknas. Tidigare öronmärkta satsningar har direkt lett till fler sommarkurser, säger Kristin Öster, på Saco studentråd. 

Tack vare två sommarkurser i ekonomisk historia kunde Joanna Blossner, 23, kvittera ut en kandidatexamen en termin ­tidigare än beräknat. Nu har hon bara några veckor kvar till en kandidatexamen i internationella rela­tioner. 

Men hon är rastlös och hade gärna velat komma i mål ännu tidigare med studierna. 

– Det vore bra om det fanns fler kurser som jag kunnat räkna in i min examen. Jag hade gärna gjort det igen, men det finns för få kurser att välja mellan. 

Till hösten drar hon till Taiwan för att bygga på sin utbildning i internationella relationer med en masters­examen. Innan dess hade hon velat grunda med en kurs i kinesiska.

– Det fanns inte på universitetet här så nu ska jag försöka hitta en sådan kurs utomlands i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro