ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan det svartna för ögonen när du reser dig upp

Hugo Ewald · 4 Aug 2016
Uppdaterad 6 Aug 2016
Att det svartnar för ögonen vid blodtrycksfall handlar om att genomblödningen till näthinnan i ögonen blir för låg.

Att det svartnar för ögonen vid blodtrycksfall handlar om att genomblödningen till näthinnan i ögonen blir för låg. Foto: Alamy


Många har någon gång drabbats av att det svartnar för ögonen när de ställer sig upp för snabbt. Det kallas att drabbas för blodtrycksfall. Det här innebär det.

klar

Artikellänk är kopierad

Du ligger ned i soffan och tar det lugnt. Plötsligt reser du dig snabbt. Det svartnar till för ögonen, susar i öronen och du börjar darra. Så kan det se ut när du drabbas av blodtrycksfall.

Blodtrycket i din kropp upprätthålls av att ditt hjärtat pumpar ut blod i dina pulsådror samtidigt som dina blodkärl skapar motstånd genom att dra ihop sig lagom mycket. Men när du plötsligt ändrar position måste kroppen snabbt anpassa sig vilket betyder att hjärtat måste pumpa extra hårt för att förse din hjärna med syrerikt blod.► LÄS MER: Stör du dig på folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig

Har du lågt blodtryck kan det innebär att hjärtat inte alltid hinner pumpa tillräckligt snabbt, vilket kan göra att hjärnan får syrebrist. Alla organ och vävnader i kroppen är beroende av att ditt blodtryck hålls uppe, men hjärnan är extra känslig.

– Hjärnan är det organ som oftast är högst beläget och därmed måste blodtrycket även övervinna gravitationen för att blodflödet ska nå hjärnan. Om ett blodtrycksfall leder till svimning så faller man ihop och hamnar oftast i vågrät läge. Då stiger blodtrycket i hjärnan automatiskt jämfört med stående och det räcker oftast för att återfå medvetandet, säger Per Svensson, docent och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.► LÄS MER: Därför ska du inte ta antibiotika när du är förkyld eller har influensa

Att det svartnar för ögonen vid blodtrycksfall handlar om att genomblödningen till näthinnan i ögonen blir för låg. Känner du att det svartnar för ögonen eller att du känner yrsel rekommenderar Per Svensson dig sätta dig eller lägga sig ned och ta det lugn en stund. Att drabbas av blodtrycksfall är dock sällan något som är farligt.

– De allra flesta blodtrycksfall har en tillfällig utlösande orsak som till exempel vätskebrist, värme eller emotionell stress. De är snabbt övergående och ofarliga. Ibland kan skador uppkomma om man faller omkull utan att ta emot sig. I enstaka fall kan blodtrycksfall ha en allvarlig bakomliggande orsak och vara ihållande som till exempel vid en allvarlig infektion, säger Per Svensson.

Vilka är extra känsliga för blodtrycksfall då? Framför allt rör det sig om människor som redan från början har ett lågt blodtryck. Även äldre drabbas oftare.

– Vid vissa sjukdomar är man extra känslig för blodtrycksfall, till exempel vid neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom. Behandlas man med vätskedrivande och eller blodtryckssänkande läkemedel kan man också vara mer känslig, säger Per Svensson.► LÄS MER: Läkarna: Så vet du om du ska stanna hemma om du är förkyld

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro