ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan det vara bättre att anteckna för hand än på din dator

Hugo Ewald · 17 Apr 2016
Uppdaterad 17 Apr 2016
grunden handlar det om att elever som antecknar för hand tvingas parafrasera, reflektera och processera informationen de tar till sig.

grunden handlar det om att elever som antecknar för hand tvingas parafrasera, reflektera och processera informationen de tar till sig. Foto: Rex Features


Det är allt vanligare att anteckna på datorer än för hand. En studie publicerad i journalen Psychological science visar bland annat att anteckning på datorer innebär att du får en sämre förståelse för det du ska lära dig om.

klar

Artikellänk är kopierad

Datorer har blivit allt mindre och aldrig har så många antecknat på datorer snarare än för hand. Det går snabbare att anteckna på ett tangentbord och anteckningarna är lättare att korrigera och spara.

Men det är inte säkert att det gör anteckningarna bättre. Först och främst kan datorer vara distraherande – sitter du på en tråkig lektion är det lätt att klicka upp Facebook eller Twitter.► LÄS MER: Låt ditt barn räkna på fingrarna – det kan förbättra mattekunskaperna

Men en studie publicerad i journalen Psychologicalscience visar att det som gör handskrivna anteckningar bra kan vara just att det tar längre tid att skriva ner dem.

I studien, som genomfördes av Pam A. Mueller vid Princeton University och Daniel M. Oppenheimer vid University of California fick universitetsstudenter kolla på TED-talks om olika ämnen. Hälften antecknade för hand och hälften antecknade på dator. Studien hade tre delmoment, och i alla tre hade de som antecknade för hand bättre resultat.

– När människor antecknar på dator har de en tendens att skriva ned allt ordagant och skriva så mycket som de bara kan. Men de som antecknar för hand tvingas vara mer selektiva eftersom de inte kan skriva så fort, någonting som kan ha gynnat dem, säger Mueller till NPR.

I grunden handlar det om att elever som antecknar för hand tvingas parafrasera, reflektera och processera informationen de tar till sig mer eftersom de inte kan skriva ordagrant. Det gjorde de bättre på att sedan svara på frågor som hur Japans och Sveriges syn på jämlikhet skilde sig åt. När det kom till ren fakta, som datum, gjorde dock de som antecknade för hand och de som antecknade på dator lika bra ifrån sig.

Mueller tror dock att det är svårt att få elever att gå tillbaka till handskrivna anteckningar.

– Jag tror att det är svårt. Men nu utvecklas nya tekniker som gör att du kan anteckna digitalt för hand och som blir bättre och bättre, säger hon.► LÄS MER: Världsmästaren i minne: Så pluggar du bättre

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro