ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan majoriteten av våldtagna inte göra motstånd

Simon Krona · 15 Apr 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

Sju av tio våldtagna kvinnor drabbas av en frysreaktion under övergreppet. Och tvärtemot vad många tror är reaktionen biologisk och inget som går att styra med viljan.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du trodde att det är så en typisk våldtäkt går till har du fel. Den vanligaste reaktionen hos den som har drabbats av ett sexuellt övergrepp är inte att göra motstånd, utan det är att bli paralyserad.

När Södersjukhuset i Stockholm frågade 298 våldtagna kvinnor svarade 70 procent att de upplevde en frysreaktion medan övergreppet pågick. 50 procent upplevde reaktionen som extrem.

– Inom den psykologiska forskningen kallas det här frozen fright. Det handlar om en del av kroppens normala försvarssystem. Reaktionen är automatisk, alltså inget som går att styra med viljan, berättar Suzann Larsdotter, sexolog RFSU.

Reaktionen kan drabba den som utsätts för en extrem fara. Det kan handla om en rasande björn i skogen eller ett våldtäktsförsök.

– Reaktionen kan bli den samma. Hjärnan uppfattar att faran är övermäktig och att det inte finns något sätt att ta sig ur situationen, säger Suzann Larsdotter.

En frozen fright-reaktion kan se ut så här:

• kroppen blir förlamad

• det går inte att prata eller skrika

• man förstår inte vad som händer

• ibland stängs ögonen

• kroppen kan börja skaka

– Det stämmer att motstånd oftast lönar sig i en övergreppssituation. Men sådan teoretisk kunskap spelar ofta ingen roll i en krissituation. Hjärnan prioriterar att överleva och då reagerar kroppen på instinkter eller intränade mönster, säger Suzann Larsdotter.

– Så du behöver inte skämmas om du inte kunde säga nej. Det kan verkligen vara ett övergrepp även om du inte gjorde någon form av motstånd. Den som har sex har alltid ansvaret att kolla av så att alla inblandade är med på allt som händer.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro