ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan nässprayen vara skillnaden mellan liv och död

Anders Åkesson & Stefan Nilsson · 28 Nov 2016
Uppdaterad 29 Nov 2016

Foto: Jens Christian, Riksdagsförvaltningen


I den bästa av världar skulle missbruket av heroin och andra droger upphöra helt med hjälp av behandling, stöd och preventivt arbete. Men läkemedlet Naloxon kan rädda liv redan i dag, skriver miljöpartisterna Anders Åkesson och Stefan Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år dör bara i Skåne cirka 100 missbrukare till följd av en överdos. Samhället har ett ansvar att göra sitt yttersta för att få ned dödligheten genom såväl preventiva som akuta vårdinsatser.

En sådan livräddare stavas Naloxon. Läkemedlet har använts i många år inom vården för att häva dödliga överdoser av opiater såsom heroin. Det ges då med spruta av akutsjukvårdare i ett läge när varje minut räknas.

Region Skåne vill nu som första region i landet inleda en studie för att se om det går att rädda fler liv med hjälp av läkemedlet. Under en försöksperiod ska 1600 missbrukspatienter förses med en nässpray innehållandes Naloxon för att göra den så viktiga första hjälpen tillgänglig när den behövs som mest. I hemmet, i väskan, i fickan – för patienterna, dess anhöriga och vänner.

Nässprayen finns i dag inte på den svenska marknaden, däremot finns det en produkt som godkänts i USA. För att få inleda försöket krävs det därför att Region Skåne först får ett godkännande från Läkemedelsverket, och en ansökan om att få genomföra försöket har i dagarna skickats till myndigheten från Region Skåne.

LÄS MER
Så farligt är det att vara beroende av nässpray – och så blir du botad

De potentiella vinsterna med nässprayen är flera, menar vi. Snabbheten till hjälp är avgörande, och koncentrationen av läkemedlet i blodet blir densamma som efter en injektion. Genom att ta bort sprutan ur ekvationen minskar dessutom risken för stickskador och smittöverföring.

Idén kan ses som djärv, då den innebär att lekmän (som anhöriga och vänner) får tillgång till ett läkemedel som ska användas för att rädda liv – dessutom i en situation när den som behöver hjälpen kanske inte ens är kontaktbar. En förstudie i Malmö visar dock att 9 av 10 missbrukare som är i behandling för sitt opiatberoende är positivt inställda till att lekmän ska kunna ge dem nässprayen i händelse av en överdos.

Exakt vilken effekt det kan få för dödligheten bland missbrukare vet vi förstås inte, det är just det vi vill ta reda på under kontrollerade former. Men potentialen är onekligen stor och om studien ger önskad effekt kan den bana väg för ett utdelningsprogram i Skåne likväl som i övriga delar av Sverige. 

Faktum är att Skåne även tidigare har varit en föregångare i vården av missbrukare. Det var i Skåne som sprututbytesprogrammet startade för 30 år sedan, inte för att understödja missbruket som sådant utan för att minska smittspridning och i förlängningen rädda liv. Verksamheten har haft positiv effekt och därför anammats av ett flertal kommuner och regioner i landet. 

LÄS MER
Läkarens varning: Byt inte ut medicin mot cannabis

I den bästa av världar skulle naturligtvis inte den här studien behövas. I den bästa av världar skulle missbruket av heroin och andra droger upphöra helt med hjälp av behandling, stöd och preventivt arbete. Men faktum kvarstår: Cirka 100 missbrukare dör i Skåne varje år på grund av överdoser. Vi är beredda att göra vad vi kan för att ändra på den dystra statistiken, och förutsätter att även sjukvårdsministern och nationella myndigheter gör vad de kan för att nässprayen ska bli en del av missbruksvården.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Åkesson & Stefan Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro