ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kan vi inte veta om det blir en svinkall vinter

Johan Wikén · 18 Okt 2015
Uppdaterad 18 Okt 2015
Det är svårt att spå vad det blir för temperaturer i vinter.

Det är svårt att spå vad det blir för temperaturer i vinter. Foto: Alamy


Väderinstitutet Accuweather varnar för en svinkall vinter – medan andra institut spår raka motsatsen. Det är svårt att säga redan nu vad man kan förvänta sig av vintern”, säger meteorologen Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan nu kommer många väderinstitut med prognoser för den kommande vintern. Amerikanska Accuweather spår att vintern i Norden blir onormalt kall. Men det kan vara värt att vänta med att lägga pengar på extravarma kläder.

– När jag har kollat upp det här med olika väderinstitut och deras säsongsprognoser så kommer de fram till olika svar. Andra säger att det ska bli mildare än normalt, säger Martin Hedberg, meteorologen på Vädercentralen.

►LÄS MER: Ny studie: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

Han menar att det är svårt att spå redan nu vad man kan förvänta sig av vintern.

– Det är vanskligt att dra för mycket slutsatser. Det går inte att veta hur det ska bli i framtiden.

Anledningen till att det skulle kunna bli en kylig vinter är, enligt Accuweather, ett högtryck över Skandinavien och en kraftig El Niño.

– El Niño är ju ett fenomen som påverkar vädret över hela jorden. Men kopplingen till vårt väder här är svagare än den är i Australien eller USA. Vi påverkas till viss del, men inte lika tydligt, säger Martin Hedberg.

Man kan vara beredd på att det kan bli kallt – men även vara beredd på att det kan bli tvärtom, tycker meteorologen.

LÄS MER: Kall öl på Systembolaget på förslag i Riksdagen

I Sverige har vi haft ett högtrycksväder under en ganska lång tid. Men det lider mot sitt slut och vi kan nu räkna med ett väderomslag.

– Ett omfattande regnområde passerar Sverige sent på onsdagen och under torsdagen. Då blir det betydligt mer ostadigt väder. Det kan till och med bli lite snö i Jämtlands- och Lapplandsfjällen, säger Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro