ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför knakar det i dina käkar

Simon Krona · 18 Jan 2017
Uppdaterad 19 Jan 2017

Du är precis på väg att ta en stor tugga av burgaren när det plötsligt knakar till i käken. Det kanske känns som att någonting är fel, men lugn – det är faktiskt helt normalt och ofarligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 25-40 procent av befolkningen får knäppande eller knakande ljud från käkleden, enligt Folktandvården.

Det finns olika anledningar till att man har ljud från sina käkleder, men ofta beror det på att käkledsdisken har hamnat fel. Det är en broskskiva som normalt sett ligger mellan de hårda delarna i käkleden och fungerar som en stötdämpare, men ibland glider den fram och ställer sig i vägen (se bilden nedan).

– När man då rör underkäken glider ledhuvudet upp på den förskjutna disken, och ett knäppande ljud uppstår, säger Annie Borgwardt, ST-tandläkare bettfysiologi.

Så här ser det ut när någon gapar – med eller utan knäppningar.
Så här ser det ut när någon gapar – med eller utan knäppningar.Foto: Metro

Varför vissa drabbas är svårt att veta i det individuella fallet, enligt Annie Borgwardt.

– Ofta är det förmodligen olika saker tillsammans som samverkar. Det kan handla om olika anatomiska förutsättningar hos olika individer, överbelastning av käkleden i form av tandgnissling och andra ovanor eller ett slag mot käken.

De flesta har inga större problem med knäppningarna, men för en del kan själva ljudet bli besvärande högt. För andra kan det göra ont när de gapar eller tuggar.

– Hos några få leder knäppningarna till låsningar av underkäken, det vill säga att det hakar upp sig och gör ont när man ska gapa. Om man får de besvären är prognosen god för att man blir besvärsfri på sikt men man kan få hjälp under tiden hos sin tandläkare. En vanlig behandling är bettskena.

Tyvärr är det svårt att göra något själv åt knäppningarna.

– Det är svårt att få bort själv, diskens förändrade läge är som det är. Om du pressar eller gnisslar tänder på natten kan man ha en bettskena för att avlasta käkleden. Undvik att tugga tuggummi eller medvetet trixa med din knäppning. Var inte rädd för knäppningen, ljudet är inte farligt i sig, men undvik att medvetet provocera fram knäppningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro