ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kommer plastkassar snart bli dyrare i affären

Johan Wikén · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016
Överanvändning av plastkassar bidrar till miljöförstöring.

Överanvändning av plastkassar bidrar till miljöförstöring. Foto: TT


Förbrukningen av plastkassar måste ner enligt EU. Anledningen är att plasten bidrar till miljöförstöring. Därför kan svenskarna räkna med högre priser på påsar i framtiden, rapporterar Sveriges radio Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Årligen använder vi svenskar ungefär 1,3 miljarder påsar. Målet är en halvering av användningen av tunna plastkassar. Enligt EU-direktivet ska försäljningen ner till mindre än en kasse i veckan per person, max 40 kassar på ett år.

►LÄS MER: Kommunens pinsamma reklammiss: ”Gör miljön en björntjänst”

Det kommer troligtvis att resultera i höjda priser, enligt Sandra Backlund på Naturvårdsverket.

– Det kommer förmodligen bli något slags prissignal till konsumenten, kanske i form av höjda avgifter eller avgifter på fler kassar än idag, men vi har inte förslaget färdigt än, säger hon till Sveriges radio Ekot.

Anledningen till att man vill minska förbrukningen är att plastkassar ställer till med stora miljöproblem, inte minst i havsmiljö.

Naturvårdsverket ska presentera sitt förslag för Sverige inom några veckor. Det kan bli striktare än EU-direktivet och även komma att innefatta tjocka plastpåsar som till exempel används i klädbutiker.

Hur ska man då göra som konsument? Enligt Sandra Backlund är kassar som används upprepade gånger ett bra alternativ.

– Det kanske innebär att man bör ta med sig en kasse när man ska handla, och att man kanske ska fundera på vilka kassar man faktiskt behöver. Ofta får vi en ny påse för varje ny vara vi handlar, och det behöver man kanske inte, säger hon till Ekot.

LÄS MER: Så mycket plast dumpas årligen i haven

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro