ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför kuggar allt fler på teoriprovet till körkortet

Linda Fritiofsson · 9 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Den 17 december presenteras en översyn av körkortsutbildningen.

Den 17 december presenteras en översyn av körkortsutbildningen. Foto: Pexels


Körkortselever presterar allt sämre på teoriprovet. Det är också en av anledningarna till att Trafikverket och Transportstyrelsen under året har gjort en översyn av hela körkortsutbildningen. I december presenteras förslag på förändringar.

klar

Artikellänk är kopierad

52 av 65. Så många rätt måste man som körkortselev ha för att bli godkänd på teoriprovet. Allt färre klarar detta och underkänns på provet, och det är en trend som Trafik­verket sett under flera år. Förra året klarade 64,7 procent av kvinnorna och 55,9 av männen teoriprovet på första försöket och året innan var motsvarande siffror 66,7 procent respektive 59,5 procent.

Förutom att det blir dyrare för körkortseleverna leder fler omprov också till att det blir svårare för alla att få tider för att göra provet. För att kunna bryta den negativa trenden och göra andra förbättringar har Trafik­verket och Transportstyrelsen i år gjort en översyn av hela körkortsutbildningen.

– När översynen är klar i mitten av december presenteras flera förslag till förändringar. De handlar bland annat om att det i förarutbildningen måste finnas ett större fokus på att lära för livet och bli en trafiksäker förare, snarare än att bara klara provet, säger Kristina Hagberg, resultatenhetschef på Trafikverket förarprov.

Men vad är då anledningen till att allt fler kuggar på ett prov som faktiskt inte har blivit svårare?

– Enligt en studie som gjordes av Statens väg- och transportforsknings­institut (VTI) på uppdrag av Trafikverket 2016 beror det på att många körkortselever har en övertro på sin egen förmåga. Många upplevde provet som svårare än vad de hade räknat med, säger Kristina Hagberg.

Studien visade även att många ser provet som ett test och att de utgår från att chansen är stor att de ska klara provet. Andra orsaker var bland annat brist på förberedelse och att det saknades översatt utbildningsmaterial.

När översynen är klar kommer man den 17 december att presentera förslag på förändringar. När dessa ska börja gälla är ännu inte klart.

pil
Teoriprovet – svårare än många tror

• Teoriprovet och upp­körningen för personbil är ett sammanhållet prov. Man bokar tid för proven vid samma tillfälle. Teoriprovet görs först och även om provet blir underkänt gör man sedan körprovet.

• Under 2017 klarade 64,7 procent av kvinnorna och 55,9 av männen teori­provet för personbil på första för­söket. Motsvarande siffra för körprovet är 56,1 procent 52,7 procent.

• 18-åringar är den grupp som har högst andel ­godkända teoriprov för att ta körkort.

Källa: Trafikverket

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Fritiofsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro