ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför lämnar jag SD

Metro · 28 Jul 2015
Uppdaterad 28 Jul 2015
Jesper Nilsson var tidigare aktiv inom SDU.

Jesper Nilsson var tidigare aktiv inom SDU. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Nu lämnar jag SD. Jag som var: distriktsordförande i SDU Västmanland, nominerad till SDU:s förbundsstyrelse, invald i såväl kommunfullmäktige som i landstingsfullmäktige, dessutom vice ordförande i kommunföreningen och invald i partiets distriktsstyrelse, har alltså valt att lämna alla dessa positioner för att helt och hållet överge den Sverigedemokratiska rörelsen.

Våren 2014 blev jag distriktsordförande i SDU. Nu skulle jag få komma att erfara vilka problem som finns inom förbundet rörandes kvinnor. Uttryck som ”jävlar vilken kropp hon har” och ”hennes arsle, helt sjukt!” tycker jag är fruktansvärt pinsamma, och fick mig att må väldigt dåligt.

LÄS MER: SD-politiker sprider myter om judisk bankmaffia på Facebook

Under valrörelsen till riksdagen 2014 var vi tre killar och en tjej från SDU som skulle ha ett möte då min telefon ringde och jag var tvungen att gå iväg ett tag. De två männen som stod kvar skrattade på sitt ”manliga” sätt och uppmuntrade kvinnan att ”gå fram och nypa mig i arslet” och dylika saker för att få mig att sluta prata. Vem kan med gott samvete rekommendera en ung kvinna att engagera sig i en rörelse med den här typen av språkbruk?

Gällande homofobin så är det inte alls ovanligt att homosexualitet jämförs med att ha tidelag med djur. En helt galen jämförelse enligt mig, men svårt att påtala för en Sverigedemokrat. Jag kommer aldrig glömma hur ungdomsförbundet på sin årliga kongress röstade nej till att förespråka homosexuellas rätt till borgerlig vigsel.

Ett av argumenten, av många sett som det starkaste, var: ”det är ideologiskt avvikande.” Personligen skulle jag aldrig oavsett ideologi kunna se en homosexuell människa i ögonen och säga: ”Du får inte bilda familj för det går emot min ideologi.” Det är givetvis ett totalt orimligt resonemang. Dessutom är det redan tillåtet enligt svensk lag.

LÄS MER: Jimmie Åkesson festade med Ultima thule

Konservatismens försiktighet i all ära, men det finns inget försiktigt med att göra en U-sväng raka vägen tillbaka till helvetet. Inom den här rörelsen så är det dock fullt legitimt att anse att HBTQ-personer är en samling onaturliga avarter.

Ett tydligt exempel på de förkastliga åsikter som finnes inom partiet är den gången då vi samåkte till landstingsfullmäktige. Vi kom som är tämligen vanligt in på en diskussion kring HBTQ-frågor. Jag förespråkade i vanlig ordning homosexuellas rätt till adoption, varav genast kommentarer som ”Hur tänker du!?” och ”Är du feminist?” dök upp. Jag suckade och tog ett ganska banalt exempel: ”Om ett svältande barn i Uganda kan få det bättre hos ett homosexuellt par i Sverige så är väl det enbart positivt?” Men, nej, då var jag tydligen för ”massinvandring”.

Under valrörelsen kom även uttalanden från företrädare som kallade människor för parasiter, n-ord och allt möjligt. SD säger sig ha en nolltolerans mot ideologiskt avvikande åsikter. Visst kan man ha en formell nolltolerans, men i SD:s fall sträcker den sig inte längre än att man undviker att uttrycka vissa åsikter på sociala medier.

LÄS MER: Forskning: Därför blir vi främlingsfientliga

Men även om värderingarna inte alltid uttrycks så i media, så finns de likväl där. De bryr sig inte om att medlemmar och företrädare har så här unkna åsikter och värderingar, så länge de inte uttrycker dem offentligt. De förstår nog att om medlemmar inte tilläts uttrycka dessa så skulle SD få utesluta så många medlemmar att de inte längre skulle ha kvar ett parti. Därmed inser jag att min roll är färdigspelad då jag motverkar alla former av rasism, sexism och homofobi!

Jesper Nilsson

Här hittar du Jespers ursprungliga blogginlägg om varför han valt att lämna SD. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro