ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför lamslås Stockholm när det snöar

Emma Österberg · 9 Nov 2016
Uppdaterad 9 Nov 2016
Det föll mycket snö i Stockholm under onsdagen.

Det föll mycket snö i Stockholm under onsdagen. Foto: TT


Stockholmarna vaknade på onsdagen upp till ett snötäckt landskap, vilket kan vara otroligt vackert – men kanske inte för de som ska ta sig någonstans. Även om vi plogade samma gata tio gånger per natt skulle det fortfarande vara mycket snö”, säger Anders Porelius, pressinformatör på Trafikkontoret i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som planerade att åka bil fick det inte lätt.
Den som planerade att åka bil fick det inte lätt.Foto: TT
Plogbilen gjorde sitt bästa för att röja undan.
Plogbilen gjorde sitt bästa för att röja undan.Foto: TT
Flertal bussar blev stående.
Flertal bussar blev stående.Foto: TT
Snöovädret orsakade köer på sina håll.
Snöovädret orsakade köer på sina håll.Foto: TT

De allra flesta Stockholmare är beroende av kollektivtrafiken på ett eller annat sätt för att överhuvudtaget ta sig till jobbet – eller någon annanstans längre än till närmaste mataffär. Trafikkontoret i Stockholm har omkring 200 enheter som arbetar med snöröjningen. Trots det flyter det inte alltid på, enligt Anders Porelius.

– Det kan finnas olika anledningar till att det dröjer. Blir det till exempel köer så kommer det att påverka även snöröjningen. Allt hänger ihop, funkar inte det ena så funkar inte det andra. Det är nästan 4000 gator i staden och vi måste göra prioriteringar och som medborgare kommer man att uppleva att det är mer snö på vissa ställen, säger han.

►LÄS MER: Därför blir du tröttare när snön försvinner under vintern

Anders Porelius, som själv är från Norrbotten, tror inte att Stockholmare reagerar annorlunda på snön än vad resten av Sveriges befolkning gör.

– I Norrbotten är vi vana vid att det med vintern även kommer snö. Däremot är det större utmaningar i en storstad som Stockholm, men folk är väldigt duktiga på att ta sig runt de yttre faktorerna, man har en stor förståelse och många är kunniga och duktiga på att ordna andra lösningar.

Trafikkontoret i Stockholm tvingas vid kraftiga snöfall att prioritera viktiga samhällsfunktioner så som stråk för blåljus, vissa busslinjer samt att det ska gå att ta sig fram till sjukhus, äldreomsorg, skolor och dagis.

►LÄS MER: 6 grejer du inte visste om snö

Men för Stockholmarnas personliga del tror Anders Porelius att det är vardagslivet som påverkas mest.

– Det behöver inte vara vädret, men allt som påverkar dig i din vardag när du ska resa och som ruckar ditt invanda mönster, så som att ta dig till och från jobbet eller lämna och hämta på dagis, gör att man får stresspåverkan, säger han. För att undvika förseningar och stress rekommenderar han att, om det är möjligt, påverka sitt resmönster.

– Kan man kanske resa på andra tider, ställa undan bilen, jobba hemifrån eller på annat sätt påverka sitt resmönster underlättar det för många. Det blir mindre tryck på trafiken inne i stan och man kan nog bespara sig själv ett mindre högt blodtryck, säger Anders Porelius.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro