ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför lider vi olika mycket av mensvärk

Linnéa Borgert · 21 Feb 2017
Uppdaterad 28 Maj 2019
Om du har så ont att du inte klarar av att gå till jobbet är det läge att söka hjälp hos en barnmorska.

Om du har så ont att du inte klarar av att gå till jobbet är det läge att söka hjälp hos en barnmorska. Foto: Samo Trebizan / Alamy


Det finns de som tvingas bädda ned sig en gång i månaden och de finns de som knappt känner någonting alls. Varför upplever vi mensen så olika? Metro har frågat Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

Då var det dags igen. Slemhinnan ska stötas ut ur livmodern och åka ut med hjälp av mens. Den sammandragningen kan kännas rejält, men hur ont vi får varierar kraftigt.

– Det är olikheter som vi människor har. Vi har olika kroppar och reagerar på saker på olika sätt. Vissa har helt enkelt mer mensvärk än andra, på samma sätt som att vissa har riklig mensblödning och andra en mer sparsam. Det varierar också var man har ont någonstans. Vissa har ont i magen, andra i ryggen och en del i benen, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

Någonting som påverkar hur mycket mensvärk du får är hormoner. Framförallt prostaglandin, menar Åsa Enervik. Prostaglandiner frigörs vid mensen för att hjälpa livmodern att stöta ut slemhinnan. Det är också anledningen till att du kan ha olika ont olika gånger du har mens.

– En del har en menscykel som är som en klocka. Den kommer regelbundet och beter sig lika varje gång. Andra har väldigt oregelbundet, inte bara avseende i tid utan också i mängd och hur ont man har. Du kan ha en hormoncykel som pushar ut olika mycket hormoner. säger Åsa Enervik och fortsätter:

– Sedan beror det väldigt mycket på dagsformen. Mår man bra, är frisk och har ätit och sovit ordentligt kan man klara av mensvärken på ett helt annat sätt än om man är nerkörd, trött, stressad och orolig. Det spelar en jättestor roll.

När ska man söka vård för sin mensvärk?

– Man ska söka vård om man har så ont att man måste vara hemma. Om det påverkar dig så mycket att det hindrar ditt vanliga liv, att gå till plugget eller jobbet. Det kan vara helt normalt att ha mensvärk, men sen kan man ha en svår värk och det kan bero på andra saker. Då kan det vara endrometrios eller myom, som behöver utredas.

via GIPHY

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du egentligen om mens?
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro