ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför luktar det så gott efter ett regn

Tomas Lundin · 20 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015

Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

Vem känner inte igen doften som stiger direkt efter ett regn? Nu har forskare hittat förklaringen till den ljuva doften, som tyvärr även kan föra med sig död och smitta.

Doften kallas för petrichor och har tidigare förklarats med att oljor från växter och jordbakterier löses upp när regnet träffar den torra varma jorden.

Men en grupp forskare vid amerikanska MIT har genom att studera regndroppar i ultrarapid för att se hur de uppför sig när de träffar marken kommit med en annan förklaring. Det visade sig att varje droppe splittras i en massa mindre droppar, aerosoler, som för med sig en blandning av doftämnen från jorden och från bakterier och virus som finns i den.

Forskarna jämför det med hur bubblor stiger ur ett champagneglas och sedan spricker upp i mindre bubblor. 

– Det är ett väldigt vanligt fenomen och det var en överraskning för oss att ingen hade observerat den här mekanismen förut, säger Cullen R. Buie, en av forskarna bakom studien till MIT News

Regndroppens hastighet och jordens uppsugningsförmåga påverkade hur aerosolerna spreds i forskarnas experiment. Mest regndoft får du när ett lätt eller måttligt regn träffar sand- eller lerjord. 

Men studien är inte bara en förklaring till den mysiga doften efter regnet. I nästa steg ska forskarna studera hur aerosolerna kan sprida smittor som E-coli.

– Kanske är det som ett sprinklersystem som kan sprida smittoämnen i jorden över ett större område än du tror, säger Cullen R. Buie till MIT News.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro