ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför luktar du kattkiss av LCHF

Karolina Skoglund · 11 Sep 2013
Uppdaterad 12 Sep 2013

Få har undgått debatten med LCHF, men många som inte är "inne i bubblan" kan lätt bli överraskade att kolhydratsvägrarna inte sällan går runt och luktar kattpiss.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag har provat alla sorters munskölj och tuggar ständigt tuggummi, men tycker ändå att kolleger backar ett steg ibland när vi pratar” . ”Varje gång jag kör ett LCHF-race luktar jag när jag tränar. Jag känner det inte själv under träningen, men efteråt luktar inte mina kläder vanlig svett – de luktar fränt”. ”En kväll när vi satt i soffan sa min sambo att jag luktar ”märkligt” ibland, bland annat har jag visst dålig andedräkt”. Så lyder tre olika kvinnors berättelser om sina LCHF-upplevelser till tidningen Amelia .

Doften de upplever är så kallad ketos, som uppenbarar sig vid svält och påminner om aceton eller kattkiss. Att den dyker upp handlar om att kroppen helt enkelt skapar ett reservbränsle i form av ketoner och är alltså inte bara en effekt av lågkolhydratskosten LCHF, utan även av andra dieter. Vissa upplever aldrig den fräna doften vid ändrad kost, andra upplever den endast under uppstarten av kosten och vissa blir aldrig av med den. 

– Det är olika för alla men vad jag förstått är det oftast starkast precis i början. För vissa går det sedan över, för andra inte. Själv har jag aldrig märkt något med min andedräkt, men då har jag inte heller frågat min omgivning, säger läkaren Annika ”fettdoktorn” Dahlqvist, som även är en stark LCHF-förespårare och debattör. 

Några universalknep på hur man kan undvika den fräna doften men samtidigt fortsätta med sin diet har hon inte.

– Tycker man att det är outhärdligt får man äta lite kolhydrater så att ketonerna försvinner, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro