ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför luktar pruttar olika

Martin Nygren · 7 Jan 2017
Uppdaterad 3 Feb 2017
Att äta protein leder till mer stank.

Att äta protein leder till mer stank.


Det är märkligt – likadana tarmar, likadana kroppsöppningar och ändå annorlunda lukt. Metro reder ut hur det kommer sig att fisen inte är en universell doft.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har varit i kontakt med Greger Lindberg som är överläkare på Gastrocentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge som reder ut.

Prutt, fis eller kanske till och med skit? Inom den akademiska världen är ordet vi letar efter för en ”gasavgång via ändtarmsöppningen”, såsom Nationalencyklopedin beskriver händelsen, samma som inom en klinisk kontext där fjärtar kallas för flatus.

Den distinkta doften för gasen som lämnar kroppen rektalt bildas inuti tjocktarmen och störst del i komponerandet har bakteriefloran där, berättar överläkare Lindberg.

Hur bakteriefloran är sammansatt spelar en roll till viss del, och så påverkar det vad för något som bakteriefloran har att behandla. Det bestäms utav vad vi äter, konstaterar Greger Lindberg. De näringsämnen som inte tas upp i tunntarmen hamnar i stället hos bakteriefloran för bearbetning, precis som andra saker i kosten som kroppen inte kan smälta och ta upp som näringsämnen, som fibrer och hemicellulosa (en grupp av kolhydrater, som glukos).

Nu kommer vi till knäckfrågan – varför kallas den ena fisen för en smygare, och den andra för en brakare? Vad som skiljer pruttarna åt är deras svavelhalt – ju mer svavelhaltig kost, desto fler merkaptaner – vilket är en äldre synonym till tioler, som förutom människofjärtar också finns i den stank som skunkar ger ifrån sig – kan bakterierna bilda. Det berättar Greger Lindberg.

Den som kompletterar sin livsstil med exempelvis proteintillskott, vilket inte är ovanligt bland de som tränar, kan komma att märka av en förändrad karaktär på dofter som kommer från kroppen. Anledningen skulle vara att en proteinrik kost, på grund av sitt innehåll av svavelhaltiga äggviteämnen, leder till att fler luktämnen (merkaptaner) i gaserna från tarmsystemet, förklarar Greger Lindberg.

Kolhydratrik kost å andra sidan tenderar att ge större mängder gas, men inte svavelbaserad sådan utan vätgas, koldioxid och metangas – det hela beror lite på om man har metanproducerande bakterier eller inte i sin tarmflora, enligt Greger Lindberg. De tre är i princip luktlösa, precis som kväve från nedsvald luft är, något som ibland kan utgöra en ansenlig del av fisarna, särskilt hos personer som sväljer mer luft än andra, exempelvis genom att tugga tuggummi.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Nygren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro