ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför lyckades liberalerna inte i valet – här är listan

Anton Gustafsson · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
Lina Nordquist (L)

Lina Nordquist (L) Foto: TT


Det finns olika anledningar till att Liberalernas valresultat blev en besvikelse. Sprickan i alliansen och en oförmåga att utnyttja politiska framgångar är två anledningar enligt partiets valanalysgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen presenterade Liberalernas valanalysgrupp sin analys av valresultatet 2018. Trots att partiet fick ett något bättre valresultat än 2014 ses valresultatet som en besvikelse. Opinionssiffrorna efter valet är inte heller smickrande, i en mätning som novus gjorde i samarbete med Svt fick partiet 2,7 procent.

– Det liberala sättet att se på politik och demokrati är under press på många platser i Europa. Vi måste hitta ett sätt att bemöta den extrema och förenklande världsbilden, säger Lina Nordquist, som lett partiets valanalys.

Liberalernas Lina Nordquist som ledde partiets eftervalsanalys nämner bland annat tre punkter där partiet misslyckades i valet 2018.

1: Liberalerna har hamnat i skuggan av alliansen

– Vi inom alliansen har haft olika syn på hur vi ska förhålla oss till Sverigedemokraterna. Liberalerna har varit väldigt tydliga med att vi inte vill att Sverigedemokraterna ska få något inflytande över människors vardag och där landade andra partier inom alliansen i en annan slutsats. Det har lett till att vi inte har kunnat föra fram vår politik i viktiga liberala frågor. De frågorna vi tycker är viktiga har överskuggats av diskussioner om hur trovärdiga alliansen är.

2: Oförmågan att utnyttja politiska framgångar

– Det var inte många år sedan många partier var EU-skeptiska och nu har till och med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna släppt sina krav på att lämna EU. Det var inte heller länge sedan vi var ensamma om vår skolpolitik och i dag anser jag att nästan alla partier har anslutit sig till den. Det är ironiskt att flera av våra viktiga politiska frågor blir verklighet samtidigt som vi blir lite osynliga. Vi får ingen konfliktyta.

LÄS MER
Statsvetaren om januariavtalet: "Det kan gunga till ordentligt"

3: Otydlighet i migrationsfrågan

– Ovillkorlig omtanke om människor är helt nödvändigt med asylrätt och familjeåterförening. Samtidigt måste man vara hård mot människor som kränker andra människors frihet och bryter mot våra gemensamma regler. Vi lever i en förenklande värld, det är en värld av oneliners på twitter. Samtidigt finns det inga snabba radikalenkla lösningar på de viktiga politiska frågorna. I en sådan värld kan det var svårt att förklara att kraven på människor och omtanken hör ihop, det måste vi bli bättre på att förklara.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro