ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför måste du ha mobilen i flygplansläge när du flyger

Emma Österberg · 11 Jan 2017
Uppdaterad 3 Feb 2017
Varför kan man egentligen inte använda mobiler och annan elektronisk utrustning fullt ut när man flyger?

Varför kan man egentligen inte använda mobiler och annan elektronisk utrustning fullt ut när man flyger? Foto: Alamy/IBL/montage


Planet ska snart lyfta och du är mitt uppe i telefonsamtal. Men måste man verkligen stänga av elektronik på planet eller handlar det egentligen bara om att kabinpersonalen vill ha ens fulla uppmärksamhet vid säkerhetsgenomgången? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Davidsson och Ola Johansson arbetar som flyginspektörer på Transportstyrelsen. De berättar att den främsta anledningen till att passagerare kan uppmanas till att stänga av sin elektroniska utrustning, så som dator, telefon eller platta, handlar om att utrustningen kan stråla.

– Man vill försäkra sig om att det inte ska störa något av flygplanets system. Däremot har man lättat på det här för några år sedan, för att man ser att det inte är så stora risker och till exempel är flightmode oftast tillåtet under en flygning, säger Ola Johansson.

Varken han eller kollegan Per Davidsson känner däremot till några fall där elektronisk utrustning ska ha orsakat någon olycka.

– Även om man vet att det ska stängas av är det ju garanterat någon som har haft telefonen eller datorn på, utan att sätta det i flightmode, därför är varje flygbolag skyldigt att informera sina passagerare. Vi sätter alltid säkerheten först. Men det finns ett tillfälle då man uppmanar att telefonerna ska vara helt avstängda och det är inför landning då det är riktigt dimmigt och dålig sikt, säger Per Davidsson.

De flygbolag som Metro varit i kontakt med kräver inte att passagerarna stänger av sin elektronik helt – utan det räcker med att den är inställd på flygplansläge, så kallat flight mode.

”Passagerare kan använda all sin elektroniska utrustning ombord men de måste ha den i flygplansläge under start, flygning och landning”, skriver Katie Kershaw, pr-ansvarig på Easy Jet.

Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson hälsar, efter att ha pratat med flygbolagets säkerhetsavdelning, att de följer samma direktiv.

– Alla apparater som är elektronikutrustning, och som inte kan sättas i flygplansläge, måste vara helt avstängda vid start och landning. Det är av säkerhetsskäl, eftersom det kan störa kommunikationen ombord, så som navigationssystem och andra system. Men på sikt kommer man nog kunna ha internet hela tiden från det att man går ombord på planet tills det man landar, säger hon.

Även SAS kräver att all elektronik, som inte kan sättas i flygplansläge, ska stängas av under flygningen eftersom det kan störa kommunikationssystemen.

– Det är mest av säkerhetsskäl. Men så länge det inte finns bevisat att det inte påverkar så är det flightmode som gäller. Däremot kan du, under flygningar till Asien och USA, ringa vanliga GSM-samtal tack vare en satellit. Sen vill vi inte att man ska sitta med sådan utrustning av den anledningen att vi vill ha så lite lösa grejer som möjligt som kan riskera att flyga runt, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro