ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför måste vi våga vara nakna med våra barn

Metro · 31 Jul 2015
Uppdaterad 2 Aug 2015
Lotta Gray bloggar som Vimmelmamman.

Lotta Gray bloggar som Vimmelmamman. Foto: Privat


Att se sina föräldrar nakna bäddar för att barnen får en bättre inställning till sin egen kropp, skriver journalisten Lotta Gray som bloggar som Vimmelmamman.

klar

Artikellänk är kopierad

DEBATT: De rasar in. Hela Facebook och Instagram fylls av bilder på nakna barn i varierande åldrar. Hela den sociala plattformen fullständigt exploderar av stjärtar och runda barnkroppar från allehanda stränder både hemma och på varmare breddgrader. Krälandes och krypandes, dokumenterade i både kornig och proffsig form.

Hur tänker vi då kring nakenhet och barn? Tänker vi alls eller? Och jag själv, som är ett monster av rang när det handlar om att prångla ut mitt liv till allmän beskådan, hur tänker jag?

För det har aldrig varit så viktigt som i detta tidevarv att slå vakt kring det nakna. Det massakreras annars och blir till en sådan allmän beskådan att det inte ens väcker ett höjt ögonbryn, snarare en dold gäspning.

Det nakna runt barn och 2 000 följare bör vi slå en järnmur omkring men inte det nakna inom familjen. Att vara naken bör inte göras konstigt, det är min devis. Hos oss sover vi nakna, vi badar tillsammans och vi skyler oss inte i panik när vår numera nästan tioåring kommer in i badrummet.

Och naturligtvis är jag inte naken hemma när hans vänner sover över. Inte alls. Men jag är samtidigt noga med att påpeka att ens nakna kropp är något man aldrig ska låta någon annan röra, att det är ens egen privata sfär och att man inte kan knata omkring nakna hos andra.

Och det verkar fungera, polletten har trillat ner för det fumlas med handdukar och låses dörrar när vi ska byta om på offentliga platser. Bra så. Men att det nakna inte är konstigt med ens egna tycker jag är viktigt.

I andra kulturer blir det ramaskri om man badar med sin nakna son, eller låter honom se sin kropp i duschen. En tanzanisk vän till mig chockades svårt och sa att jag genast måste sluta med det där när han förstod att jag ibland sov med mitt barn utan kläder.

Min senegalesiska pappa sätter i halsen bara han ser mina trosor på tork och det måste man respektera. Det är andra kulturer, men hos mig gillar jag att det nakna är ok så länge min sons rumpa inte hamnar i fokus på nätet.

Om det naturliga görs naturligt blir det inte så spännande. En kropp är liksom en kropp och att vara i den utan ansträngning är bra, är friskt. Att se sina föräldrar nakna, sina syskon likaså tror jag bäddar för en bättre inställning som ung vuxen än allt det här hyssjandet och skylandet.

Sedan kan man förstås inte tvinga på nakenhet och göra helikoptern i köket bara för att. Barn känner när det inte längre är ok och då måste man respektera det förstås.

Nej, fram för det nakna i sunda omständigheter. Skoja om det, prata om det, avväpna det och omfamna det men låt det för Guds skull inte dokumenteras viralt.

Lotta Gray, journalist och bloggare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro