ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför nyser du av att titta på solen

Aron Andersson · 12 Mar 2017
Uppdaterad 24 Jun 2019
Att titta på solen eller en stark lampa, kan hos vissa framkalla nysningar.

Att titta på solen eller en stark lampa, kan hos vissa framkalla nysningar. Foto: Scanpix / Montage


Har du märkt att starkt ljus får dig att nysa? Då kan du vara särskilt känslig för den så kallade fotiska reflexen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Känner du en nysning på gång? Testa att stirra på en stark lampa, eller mot solen, så kanske nysningen får lite hjälp på traven. För vissa kan starkt ljus nämligen framkalla en nysning.

– Det finns vissa personer som har en sådan reflex, av någon anledning är nerverna kopplade på det sättet, säger Annika Elmqvist Stenberg, verksamhetschef på öron-, näsa-, halskliniken på Sophiahemmet.

LÄS MER: Håll för munnen när du nyser – din förkylning kan färdas 270 meter

Fenomenet kallas för fotisk reflex och hon jämför det med hur vissa patienter kan börja hosta av att bli pillade i örat eller hur vissa knappt kan borsta tänderna utan att få kväljningar.

– Teorin är att synnerven blir stimulerad av ljuset och sätter igång en nysning. Men varför det är på det viset vet man inte riktigt. Det finns inte så mycket forskning eftersom det inte är något patienter söker för, säger hon.

Tillståndet är ärftligt och ungefär 20 procent av befolkning har det, enligt Annika Elmqvist Stenberg. Känsligheten kan variera väldigt från individ till individ.

– Vissa behöver kanske titta rakt in i solen medan andra nästan bara behöver titta på en lampa för att nysa. Då kan det vara besvärligt, om det är väldigt lättutlöst.

LÄS MER: Läkarna: Så vet du om du ska stanna hemma om du är förkyld

Enligt Stefan Löfgren, barnögonläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus, finns det patienter som nyser när de är inne på undersökning på grund av att de får starkt ljus i ögat.

– Det kan hända, även om det inte är särskilt vanligt. Det är nog vanligare, när det lyser en stark lampa, att det kommer en tår, säger han.

– Det är ju egendomligt, men det är ett känt fenomen.

LÄS MER: Därför blir du sjuk om och om igen – och så undviker du det

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro