ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför pratas det om reavinstskatten nu

Emelie Nilsson · 30 Jan 2017
Uppdaterad 30 Jan 2017
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är positiv till en sänkning av reavinstskatten.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är positiv till en sänkning av reavinstskatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Nordea


Bostadsbristen är stor samtidigt som många känner att de inte har råd att flytta från sina stora hus. Nu talas det om att eventuellt sänka reavinstskatten för att komma till rätta med problemet. Metro reder ut vad reavinstskatten innebär och vad en sänkning kan få för betydelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad innebär reavinstskatt?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, sätter upp ett enkelt räkneexempel för att illustrera reavinstskatten.– Säg att du köper en bostad för en miljon och sedan säljer den för tre miljoner. Då har du gjort en vinst på två miljoner, den så kallade reavinsten. Men du får inte behålla hela vinsten utan den måste beskattas och det är den skatten som kallas reavinstskatt, säger hon.

Och vad är det som har hänt nu?

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) sa i helgen i en intervju med Dagens Nyheter att han vill se en ”rejäl sänkning” av reavinstskatten vid försäljning av bostäder. På så sätt tror han att rörligheten på bostadsmarknaden kommer att öka och färre kommer att känna att de inte har råd att sälja sina för stora bostäder på grund av skatten.

Hur hög är reavinstskatten?

Namnet reavinst och reavinstskatt kommer från ordet ”realisation”, att sälja ut, och skatten ligger sedan den tidigare borgerliga regeringen tillträdde 2006 på 22 procent och höjdes då då från den tidigare nivån på 20 procent. Men nu vill Peter Eriksson alltså se en rejäl sänkning.– Den (reavinstskatten) har minskat rörligheten och motverkar ett mer effektivt användande av befintliga bostäder, säger han till DN.

Sedan kan reavinstskatten ändras om du kan göra avdrag för exempelvis renoveringar i bostaden i din deklaration och hur mycket pengar du till slut har kvar beror också på hur din lånesituation ser ut. Det finns även möjlighet att skjuta upp din reavinstskatt.

Varför kan skatten vara ett problem?

Diskussionen om en eventuell sänkning av reavinstskatten är inte ny utan skatten lyfts ofta fram som en stor bidragande faktor till att många upplever att de inte har råd att sälja sina bostäder som de gjort mycket vinst på eftersom de måste betala så mycket skatt.– Kalkylen går inte ihop för många som bott länge i samma bostad och som kanske inte har så mycket lån samtidigt som bostaden har haft en stor värdestegring. Om man då måste betala mycket i skatt får man mindre pengar kvar vid en försäljning och måste då kanske ta nya lån och det är inte självklart för alla att vilja göra det. Det har myntats ett uttryck om problemet, att om man flyttar får man det ”hälften så stort och dubbelt så dyrt”, säger Ingela Gabrielsson.

Vem kan gynnas?

Ingela Gabrielsson är positiv till en sänkning av reavinstskatten för att få fart på rörligheten på bostadsmarknaden.– Det kan behövas en förändring för att få en större omsättning. Det är inte rimligt att en del sitter i alldeles för stora hus för att de känner att de inte kan flytta därifrån samtidigt som barnfamiljer blir ihopträngda för att det inte finns bostäder. Reglerna för reavinstskatten kom till i en annan tid när vi inte hade de här prisstegringarna. Nu passar de inte ihop med hur samhället ser ut, säger Ingela Gabrielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro