ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför publicerade Metro namnet på 22-åringen

Eric LJUNGGREN · 23 Nov 2015
Uppdaterad 23 Nov 2015

Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, varför Metro publicerade namnet på den tidigare terrormisstänkte Moder Mothanna Magid som nu är avskriven från misstankarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Terrornivån i Sverige höjdes i onsdags förra veckan till nivå 4 på en femgradig skala. Beslutet fattades utifrån information från NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, som består av personal från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). 

Höjningen till nivå 4 innebär att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat mot Sverige bedöms vara hög. 

Bakgrunden till den höjda terrornivån var att en av Säpo namngiven man anhållits i sin frånvaro, skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Sverige.

Rikslarm utfärdades, allmänheten uppmanades att vara vaksam, poliser beordrades att jobba övertid i hela landet.

Min bedömning var därför att det fanns särskilda skäl att publicera namnet på den efterlyste 22-åringen, trots att Metro generellt sett är mycket försiktiga med att publicera namn på människor som är misstänkta, men ej dömda, för brott. 

Den misstänkte mannen har nu släppts. Vi berättar även detta tydligt i Metro, för att – om möjligt – minimera den uppenbara publicitetsskadan. Artiklarna där 22-åringen kopplas ihop med terror kommer för alltid att finnas kvar på internet. Därför är det viktigt att även artiklarna där det framgår att misstankarna avskrivits finns sökbara och tydligt kopplas till hans namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Eric LJUNGGREN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro