ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför rekordskiljer sig kineserna

Johan Nylander · 5 Apr 2013
Uppdaterad 5 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Att älska i nöd och lust tycks inte vara heligt i Kina, åtminstone inte när skattereglerna ändras. Nu skiljer sig kinesiska par på löpande band.

Under de senaste dagarna har skilsmässoansökningarna vällt in till myndigheterna runt om i Kinas storstäder, rapporterar Shanghai Daily.

– Vi har aldrig upplevt så många skilsmässor tidigare. Vi är helt utmattade, säger Yin som arbetar som registrator i Zhabeidistriktet i Shanghai.

Anledningen uppges vara regeringens nya regler för att kyla ner priserna på den överhettade fastighetsmarknaden. Spekulation bland den nya rika medelklassen har drastiskt drivit upp priserna i Kinas storstäder de senaste åren och bedömare varnar för en bostadsbubbla.

Förra veckan sa regeringen att en vinstskatt på 20 procent ska införas på alla bostadsägare som säljer sina innehav.

Men det finns undantag, och skilsmässorna är ett kryphålför att ta sig förbi de strikta bestämmelserna. Bostäder som köptes för mer än fem år sedan som en persons enda bostad beskattas inte. De gifta par med fler än en bostad kan alltså skilja sig, sälja ena bostaden skattefritt – och gifta sig igen.

En höggravis kvinna uppges till och med ha klivit in på registreringskontoret och sagt att hon snabbt måste skilja sig för att slippa den nya fastighetsskatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro