ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför rinner dina ögon när det är kallt ute

Linnéa Borgert · 7 Feb 2017
Uppdaterad 2 Feb 2019
Det är inte bara äldre som gråter när det är kallt ute.

Det är inte bara äldre som gråter när det är kallt ute. Foto: TT


Brukar du gråta när det är kallt ute? Bra. Det skyddar nämligen ditt öga.

klar

Artikellänk är kopierad

Du fryser, det är halt – och du har tårar ögonen, men inte för att du är ledsen. Du är garanterat inte ensam om detta scenario. Att ögonen börjar rinna när du går ut i minusgrader är väldigt vanligt. Det är heller ingenting att oroa sig för, enligt Anne Odergren, chefsläkare på S:t Eriks ögonsjukhus.

– Det är en helt normal reflex. Det beror på att ögat försöker skydda sin egen hornhinna genom att producera mer tårar, säger hon.

Den här typen av tårar kallas ofta för ”tanttårar”, men att du får tårar i ögonen av kyla har ingenting med ålder att göra.

– Den här reflexen drabbar alla, säger Anne Odergren.

Om du däremot har besvär av rinnande ögon även inomhus, till exempel när du läser eller tittar på tv, kan det vara läge att kolla upp det, enligt Odergren.

– Då kan det vara åldersrelaterat, men det kan också handla om en allergi, en infektion eller att ögonlocket inte ligger rätt vänt. Den vanligaste orsaken är att det är stopp i tårkanalen, säger hon.

Man behöver alltså inte få åldersnoja om man fäller en tår ute när det är kallt?

– Nej, absolut inte. Det är helt normalt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro