ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför säljer den här butiken bara utgången mat

Hugo Ewald · 28 Feb 2016
Uppdaterad 28 Feb 2016

Förra veckan slog köpcentrumet Wefood upp i Köpenhamn. Butiken, vars priser ibland är hälften av vad mat kostar i "vanliga" matbutiker, säljer bara mat som antingen passerat bäst före-datum eller på andra sätt anses otjänliga att sälja i andra matbuiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Wefood

Den 22 februari öppnade dörrarna till butiken Wefood i Köpenhamn. Wefoods mål är att minska matsvinnet i Danmark genom att sälja mat som annars skulle kastas bort. Samtidigt ska priserna vara så låga att människor med låga inkomster ska kunna köpa billig mat.

Projektet drivs av frivilligorganisationen Folkekirkens nodhjaelp och har planerats under större delen av 2015. Enligt Sydsvenskan ska ungefär 100 volontärer ha arbetat ideellt för att få igång butiken – överskottet går till organisationen arbete i länder med stor fattigdom.► LÄS MER:  Butikerna skänker bort mat – för att minska matsvinnet

Priserna i butiken ligger mellan 30 och 50 procent under priserna i andra matbutiker. Anledningen till detta är att Wefood bara säljer mat vars bäst före-datum passerats eller mat som på grund av att de till exempel har en konstig form eller en trasig förpackning inte anses tjänliga att sälja i andra matbutiker. Det betyder också att kunderna aldrig vet vad som egentligen finns i butiken.

– Jag vet inte vad logistikteamet kommer att hämta till i morgon, säger Bassel Hmeidan från Folkekirkens Nødhjælp till Sydsvenskan.

Matsvinn är ett stort problem i Danmark, och varje år kasseras ungefär 700 000 ton mat som skulle kunna ha ätits. Matsvinnet kostar cirka 1,6 miljarder danska kronor om året.► LÄS MER:  Niklas, 28, vill stoppa matsvinnet – med en grupp på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro