ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ser du den här duvan överallt på Facebook

Hugo Ewald · 14 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
Bara en vecka efter sin debut hade en av bilden med en headbangande duva blivit viral i Thailand.

Bara en vecka efter sin debut hade en av bilden med en headbangande duva blivit viral i Thailand. Foto: Syd Weiler/Facebook


Sedan början av februari har det varit ett meme på internet att i alla kommentarsfält som går att hitta lägga upp en rörlig bild på en duva som headbangar. Duvan är en del av ett så kallat dekalpaket Facebook publicerade i slutet av januari och blev först viral i Thailand.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du befunnit dig på Facebook under de senaste veckorna har du förmodligen sett den. Den där animerade bilden på en lila duva som ser ut att headbanga. Har du sett den är du definitivt inte ensam.

Det var den 31 januari det så kallade dekalpaketet ”Trash doves”, med bilder du kan använda i Facebookchatten och i Facebooks kommentarsfält, gjorde sin debut på Facebook. Paketet, som på svenska heter ”Coola stadsduvor” designades av den Florida-baserade designern Syd Weiler.

► LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

Bara en vecka efter sin debut hade en av bilderna från dekalpaketet, med en headbangande duva, blivit viral i Thailand. Den 7 februari publicerade den thailändska Facebooksidan สัตว์โลกอมตีน, ”Djur med tassar”, en video där animationen förekom. På fem dagar hade videon fått 3,7 miljoner visningar, enligt webbsajten Know your meme.

Som den engelskspråkiga Thailändska tidningen Khaosod English kunde rapportera tog duvan sedan över hela internet i Thailand, och Weiler la på sin Facebooksida upp en kort video där hon specifikt tackar Thailand för uppmärksamheten hennes bilder fått.

Ingen vet riktigt vad den lila duvan åsyftar, och inte ens Weiler själv har sagt något om att den skulle betyda något särskilt. ”Den är vad du vill att den ska vara”, sa Weiler till Khaosod English. I praktiken har dock den där lila duvan kommit att användas för att spamma kommentarsfält för skojs skull. Bara i Metros eget kommentarsfält har otaliga personer lagt upp bilder på duvan.

► LÄS MER: De fem konstigaste webbsidorna på nätet

Snabbt kom personer med kopplingar till internetforumet 4chan och andra närliggande internetcommunityn att sprida rykten om att duvan egentligen representerade och var en symbol för den amerikanska högerextrema alt-right rörelsen, och spred falska varningar om att personer som motsatte sig alt-right-rörelsen inte bord använda sig av symbolen.

Foto: Skärmdump

Detta är dock bara ett falskt rykte som sprids för att håna hur den tecknade grodan Pepe under den amerikanska valrörelsen 2016 kom att porträtteras som en nazistsymbol. Personerna som sprider ryktet har som syfte att narrgöra sig över vad de anser är en överreaktion från personer som upprördes över grodan Pepe.

Det här är inte första gången ett dekalpaket på Facebook väckt uppmärksamhet. Den tecknade katten Pusheen var långt innan den blev en Facebookdekal varit del av en webbserie med samma namn.

pil
Fakta: Vad är ett meme?

Ett meme, eller mem, är i grunden ett annat ord för ett internetfenomen. Det kan handla om bilder eller skämt som sprids på nätet. Det som kännetecknar memer i allmänhet är att de ofta är lätta att kopiera och göra egna variationer av som sedan kan spridas. En vanlig typ av meme är så kallade advice animals, där en bild förses med två rader text i typsnittet Impact.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro