ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du åka till Baku, Azerbajdzjan

Rickard Lindholm · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012
Till vänster: Moské framför nybyggda skyskrapan Flame. Till höger: En av de många marknaderna.

Till vänster: Moské framför nybyggda skyskrapan Flame. Till höger: En av de många marknaderna. Foto: Getty


I maj är det dags för Baku att stå som värd för Eurovision Song Contest. Settar Sevigin, ordförande för Azerbajdzjanska riksförbundet delar med sig av sina bästa restips.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad får man inte missa i Baku? – Besök gärna forntida och medeltida byggnader, museer och andra kulturcentra eller roa dig på boulevarden, som sträcker sig längs Kaspiska havet, i centrala Baku. Där finns massor av karuseller, kaféer och restauranger. 

Man kan passa på att ta sig till stranden, njuta av havsutsikten och få känna på den fräscha havsluften. Kanske till och med unna sig ett dopp i havet i maj. Det brukar vara över 20 grader varmt i luften. 

Det är kul att shoppa i Baku. Du kan hitta allt du vill plus ganska exotiska saker och ting för ett lämpligt pris. 

Typisk mat? – Typisk mat är kebaber och annat grillat. Passa på att njuta av färska närodlade solmogna grönsaker och frukter. 

Överallt kan du hitta bra restauranger, stora som små, enkla som lyxiga. Du kan hitta restauranger där det serveras traditionella azerbajdzjanska rätter såväl som andra nationaliteters rätter. I alla restauranger finns barnmenyer.

Hur stort är Eurovision i landet? – Eurovision är stort i landet och extra engagerat i detta är stadsbefolkningen. Folk gillar musik och festivaler överhuvudtaget. Det anordnas musikfestivaler ganska ofta i Azerbajdzjan. Både nationella och internationella.  Det azerbajdzjanska folket är temperamentsfulla och firar allting med pompa och ståt. 

Bästa sättet att ta sig dit? – Det finns flera sätt att ta sig till Baku. Du kan åka flyg, tåg, bus eller bil beroende var du befinner dig och hur snabbt och hur billigt du vill komma till staden. Från Sverige kan man flyga med Turkish Air, med mellanlandning i Istanbul, och med Baltic Air, då man byter flyg i Riga och fortsätter med Azerbajdzjan Air (AZAL) Från de flesta europeiska huvudstäder kan man flyga med AZAL.

Är det något man ska passa sig för när man är där? – Inget speciellt. Precis som i vilken storstad som helst bör man tänka sig för vad man gör och hur.   

Hur är kommunikationerna?– Infrastrukturen fungerar bra i landet. Tunnelbanan är mycket billig att åka, trygg och snabb. Det är faktiskt trevligt att åka tunnelbana i Baku. Stationerna är moderna och personalen är professionell. Det finns tunnelbanestationer på alla viktiga punkter i staden och dess förorter.  

Bussarna går bra, det finns förbindelser till alla tunnelbanestationer och viktiga platser. Taxi är biligare än i Sverige. Taxichaufförer erbjuder bra service och kommunicerar på engelska, ryska och turkiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro