ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du bry dig om att växter och djur dör ut

Anton Gustafsson · 14 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Enligt en rapport från FN:s vetenskapspanel för biologisk mångfald (IPBES) hotas över en miljon arter av utrotning. Det kan vara svårt att förstå varför vi människor ska bry oss om några djur- och växtarter försvinner. Sanningen är att luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter är helt beroende av den biologiska mångfalden.

klar

Artikellänk är kopierad

Men förutom maten påverkar den biologiska mångfalden även vår hälsa på andra sätt. I dag används över 50 000 olika växtarter för att tillverka olika mediciner och läkemedel. Ett av de mer märkliga exemplen på det hittar man i pälsen på sengångare i Central- och Sydamerika. Forskare från Panama och USA har upptäckt en svamp som växer i pälsen på sengångare som tros kan användas i mediciner mot en rad olika sjukdomar, bland annat cancer och malaria.

Förutom att växter och träd ger oss mat så har de även andra viktiga egenskaper som hjälper oss människor. Genom att de producerar syre och binder koldioxid motverkar de den globala uppvärmningen. Men processen gör också att träd fungerar som en naturlig luftrenare och binder upp partiklar i luften som kan vara farliga för människor. Därför satsar nu städer som London, New York och Milano på att plantera fler träd i stadskärnorna för att förbättra luften.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro