ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du bry dig om vattenbristen

Filip Häggberg · 2 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017
I flera kommuner kommer det inte vara tillåtet vattna i trädgården med kranvatten i sommar.

I flera kommuner kommer det inte vara tillåtet vattna i trädgården med kranvatten i sommar. Foto: David Magnusson/SvD/TT


Vattenbristen som Sverige står inför är den värsta på 100 år. Men varför är det vattenbrist och hur farligt är det egentligen? Här är allt du behöver veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför är det vattenbrist?

Förklaringen är ganska enkel; Det har regnat och snöat för lite de senaste två åren. Det har gjort så att grundvattennivåerna blivit rekordlåga, eftersom stora grundvattenmagasin har sjunkit.

Om man räknar in vatten som används till att producera mat och andra produkter som vi konsumerar, använder svenskar i snitt 6000 liter vatten – varje dygn.

Varför behöver jag bry mig om det?

Problem med brunnar

Enskilda brunnar kan få problem och människor kan tvingas åka efter vatten i lastbilar. För kommunerna går det ofta att lösa, men det kan bli dyrt. För lantbruk med stora djurbesättningar kan situationen bli ännu svårare, säger Björn Sjöberg, chef på avdelningen för havs- och vattenförvaltning inom Havs- och vattenmyndigheten.

Personer med egen vattentäkt uppmuntras att kontrollera vattennivån och fundera över vilka alternativ som finns om brunnen skulle sina.

Ransonering

Om grundvattennivån skulle sjunka ännu mer finns det risk att det kommunala vattnet ransoneras. I år är det scenariot dock osannolikt.

– Vi klarar oss i år också. Men det finns områden, som Gotland, som saknar stora vattenreservoarer, och där många människor kommer och lever under sommaren. Där har man diskuterat avsaltning av havsvatten, vilket kostar. Då kan man räkna med att priset per kubikmeter ökar, säger Bo Olofsson, professor vid Mark- och vattenteknik på KTH, till Expressen.

Bevattningsförbud

I sommar har flera kommuner infört förbud att använda kranvatten till att fylla poolen, tvätta bilen och vattna gräsmattan. Besök din kommuns webbplats för att ta reda på vad som gäller för dig.

Hur kan jag spara vatten?

• Tänk på att duscha kortare tid än vanligt. Fem minuter istället för tio minuter gör stor skillnad. Då kan du spara ungefär 60 liter vatten.

• Duscha istället för att bada.

• Tvätta inte halvfulla tvätt- och diskmaskiner utan fyll upp dem ordentligt.

• Spolar du vattnet en stund för att få det kallt? Ställ in vattnet i kylskåpet istället så är det kallt när du vill dricka det.

• Lämna inte kranen på samtidigt som du borstar tänderna.

• Se till att byta packning och fixa droppande kranar.

• Diska smart. Diska inte under rinnande vatten. Skölj i en separat balja.

Källor: Björn Sjöberg, Kalmar Vatten, WWF, TT

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro